Dackorszak kezelés-tréning

dackorszak kezelése

dackorszak fotó: Meleg Katalin

Számos család számára az egyik legfontosabb sarokkő a gyermeknevelésben az úgy nevezett dackorszakban jön el.

Kisgyermek korban, amikor a gyerek már felegyenesedett és jár – és ennek köszönhetően már másképp tekint a világra, mint amíg mászott négykézláb. De még nem beszél (nagyon jól), azaz szavakkal nem tudja kifejezni az érzelmeit, dühét, frusztrációját. Nem képes még az érzelemkontrollra, hiszen ennek elsajátítása ugyanúgy évekbe kerül, mint minden folyamat, amire meg kell érnie (pl. az önálló alvásra is).  A dackorszaknál kezdődik ez, de sokszor elhúzódik, megmarad nehézségnek nagyobb gyerekkorban (még akár felnőttkorban is, igaz? ).

Közben a gyerkőcök akarata is egyre jobban kezd megnyilvánulni, és bár tudjuk, hogy ennek örülni is lehetne, hiszen azt szeretnénk, hogy majdan a gyermekünk tudjon önérvényesíteni, de sajnos a mindennapokban néha elég nehéz kezelni a szülőknek az úgy nevezett „hisztit”.

Ennek felismeréseként a Kötődő Nevelés Nemzetközi Szervezetének tréningjéből,  így karácsony közeledtével kiemelünk egy 3 alkalmas modult, amin koncentráltan a dacolás, ellenkezés, kiborulások kezeléséről lesz szó. A karácsony, mint más ünnep is, ugyanis bármilyen szép, de sajnos fokozottan lehetőséget ad arra is, hogy a gyerek –az öröm megélése mellett – túlfáradjon, túlingerlődjön, túlpörögjön. És hát –őszintén? – ugyanez igaz lehet az anyákra is, akiknek elő kell készíteni az ünnepet, főzni, bevásárolni és vendégjárást abszolválni.

Tehát ezen a kisgyermekkori ellenkezés kezelését tárgyaló kurzuson lesz szó a hagyományos, tekintélyelvű, poroszos nevelésről. Azaz azokról a megnyilvánulásokról, amelyek reflexből jönnek a mai szülőknek, hiszen ők is így nevelkedtek, tehát beszélni fogunk a kiabálás, megszégyenítés, fenyegetés, zsarolás, túlzó jutalmazás jelenségeiről. És arról is, hogy ezek helyett milyen pedagógiai módszerek állnak rendelkezésre egy magát eszköztelennek érző szülőnek, aki szakítani akar a beidegződésekkel. Megismerjük a határkijelölést, a rugalmasságot, az elterelést, a pozitív fegyelmezés alapjait, és a konfliktuskezelési módokba is betekintünk, az Erőszakmentes Kommunikációba (EMK) és Gordon módszerébe is belekóstolunk. Lesz filmvetítés és feladatmegoldás, interaktív együttlét.

A csoport árát a résztvevők számához és a helyszínbérlés lehetőségeihez fogjuk igazítani. Aki nem tud személyesen részt venni egy Budapest, III. kerületi csoportban, az Skype-on egyénileg is igénybe veheti az oktatást.

Akinek ez felkeltette az érdeklődését, az info@apait-anyait e-mailen tud jelentkezni.

Karácsonyi ajándékként ez utólag a fa alá kerülhet borítékban, vagy felhasználható az ünnep utáni fáradt időszakban, így készülvén a húsvét csokinyuszi-őrületes eljövetelére…

További információ, bejelentkezés: info@apait-anyait.hu

A teljes tréning program itt olvasható: http://www.apait-anyait.hu/kotodo-neveles-trening-a-szivben-osszekotve/