Dackorszak kezelés-tréning

dackorszak kezelése

dackorszak fotó: Meleg Katalin

Számos család számára az egyik legfontosabb sarokkő a gyermeknevelésben az úgy nevezett dackorszakban jön el.

Kisgyermek korban, amikor a gyerek már felegyenesedett és jár – és ennek köszönhetően már másképp tekint a világra, mint amíg mászott négykézláb. De még nem beszél (nagyon jól), azaz szavakkal nem tudja kifejezni az érzelmeit, dühét, frusztrációját. Nem képes még az érzelemkontrollra, hiszen ennek elsajátítása ugyanúgy évekbe kerül, mint minden folyamat, amire meg kell érnie (pl. az önálló alvásra is).  A dackorszaknál kezdődik ez, de sokszor elhúzódik, megmarad nehézségnek nagyobb gyerekkorban (még akár felnőttkorban is, igaz? ).

Közben a gyerkőcök akarata is egyre jobban kezd megnyilvánulni, és bár tudjuk, hogy ennek örülni is lehetne, hiszen azt szeretnénk, hogy majdan a gyermekünk tudjon önérvényesíteni, de sajnos a mindennapokban néha elég nehéz kezelni a szülőknek az úgy nevezett „hisztit”.

A Kötődő Nevelés Nemzetközi Szervezetének tréningje, a Szívben összekötve címmel tárgyalja a várandósságot, szülést, szoptatást, altatást, majd eljut a dackorszakig is. Ezen az alkalmon koncentráltan a dacolás, ellenkezés, kiborulások kezeléséről van szó. 

Tehát ezen a kisgyermekkori ellenkezés kezelését tárgyaló kurzuson szó van a hagyományos, tekintélyelvű, poroszos nevelésről. Azaz azokról a megnyilvánulásokról, amelyek reflexből jönnek a mai szülőknek, hiszen ők is így nevelkedtek, tehát beszélni fogunk a kiabálás, megszégyenítés, fenyegetés, zsarolás, túlzó jutalmazás jelenségeiről. És arról is, hogy ezek helyett milyen pedagógiai módszerek állnak rendelkezésre egy magát eszköztelennek érző szülőnek, aki szakítani akar a beidegződésekkel. Megismerjük a határkijelölést, a rugalmasságot, az elterelést, a pozitív fegyelmezés alapjait, és a konfliktuskezelési módokba is betekintünk, az Erőszakmentes Kommunikációba (EMK) és Gordon módszerébe is belekóstolunk. Lesz filmvetítés és feladatmegoldás, interaktív együttlét.

A dackorszak alkalom ára 4000 Ft/ fő. Aki nem tud személyesen részt venni a Budapest, III. kerületi tréningen vagy a XIII. kerületi tréningen, az Skype-on egyénileg is igénybe veheti az oktatást.

További információ, bejelentkezés: info@apait-anyait.hu

A teljes tréning program itt olvasható: http://www.apait-anyait.hu/kotodo-neveles-trening-a-szivben-osszekotve/