Fűszeres, illatos szilvaleves -vegán recept

_MG_7436Felcsiki Tünde konyhájából

Ez az egyik kedvenc krémlevesem. Nagyon gyorsan elkészíthető, hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

Gyerekeknek szívószállal is tálalhatjuk, ha összeturmixoljuk

levesünkben a szilvadarabokat.

 

HOZZÁVALÓK

50 dkg nagyobb kockákra vágott, fagyasztott szilva (télen)

1 liter víz

2 dl rizstejszín

1 csapott evőkanál rizsliszt

növényi zsiradék vagy kókuszolaj

2 maréknyi válogatott, pucolt dió

6 db szegfűszeg

5 evőkanál kókusztejszín

só, őrölt fahéj

nádcukor

fél citrom leve, reszelt citromhéj (aki szereti)

 

ELKÉSZÍTÉS

Egy lábosban kevés növényi zsiradékot vagy kókuszolajat hevítek, és

ráteszem a kockára vágott, fagyott szilvát.

Hozzáadom az őrölt fahéjat, cukrot, szegfűszeget és a csipet sót.

Alacsony fokozaton, fedő alatt néhány percig hőkezelem. Ekkor oldódnak ki

az illóolajok a hozzáadott fűszerekből. Én itt mindig megállok, és hagyom,

hogy megteljen ezzel az illattal a lakás. Felöntöm 1 liter vízzel, és forrástól számított 3 percig főzőm.

Közben elkészítem a habarást: a rizstejszínben csomómentesre keverem a

rizslisztet, majd a leveshez öntöm folyamatos kevergetés mellett. Hozzáadok

2-3 kanál meleg levest, amivel alaposan összekeverem.

A kókusztejszínt a végén keverem a forró levesbe, hogy krémes állagú legyen.

Behabarom a levest, forralok egyet rajta, végezetül hozzáadom a citrom levét.

Utólag kedvünkre édesíthetjük még cukorral.

Pirított dió :

Nálunk azért van szükség 2 maréknyi dióra, mert mire a levesbe kerülne,

a fele elfogy…

Vágódeszkán nagyobb darabokra vágom a diót és egy serpenyőben szárazon,

közepes fokozaton lassan megpirítom. Dió hiányában a pirított fenyőmag is

finom hozzá. Jó étvágyat!

http://felcsikitunde.hu/

 

Vélemény, hozzászólás?