Szeretettel nem kényeztethetjük el a babákat

ID-100139604S.K. Valenzuela:

Szeretettel nem kényeztethetjük el őket

forrás: www.mothering.com

 […] Csecsemőgondozást tanítok egy körzeti kórházban. Munkám során egyik célom, hogy segítsek a szülőknek felismerni az érzékenység és bizalom közötti alapvető kapcsolatot. Ez egy ciklus, amely a megszületés pillanatában kezdődik, és tart….nos, őszintén szólva, nem hiszem, hogy valaha is véget ér.

Az alapelv az, hogy ha kielégíted a gyermeked igényeit –melyet a csecsemő sírással fejez ki, a növekedő gyermek pedig egyre kifinomultabb kommunikációs eszközökkel – akkor ez olyan erős alapját képezi a bizalomnak, amely biztonságérzethez és boldogsághoz vezet. Mindig hangsúlyozom a gyermeküket váró szülőknek, hogy nem lehet a gyermeket elkényeztetni azzal, ha kielégítik a jogos igényeit.

Vannak olyan nevelési módszerek, amelyek a gyermek igényei helyett a menetrend fontosságát hangsúlyozzák.  Igen, a gyermeknek szüksége van rendszerre. De hol van a rendszer előnye, ha a gyermek éhes, vagy fáradt, vagy elhanyagolt? Szeretet nélkül a fegyelem értelmét veszti. A fegyelem egyszerűen egy eszköz a cél eléréséhez – jó viselkedésű, figyelmes, nagylelkű gyermek – nem maga a cél. Megtagadni a gyermek jogos igényét egyszerűen csak a rutin vagy a menetrend kedvéért, az nem szeretet. Újra csak azt tudom mondani: nem lehet elrontani a gyermeket azzal, ha a jogos igényeit kielégítik.

Még egy lépéssel tovább megyek. Nem hiszem, hogy el lehet kényeztetni a gyermeket azzal, ha szeretik.

Lehet, hogy ez radikális állításnak hangzik, és sok szempontból az is. De nézzük meg valójában mi is a szeretet. A szeretet mindig arra vágyik és azért dolgozik, hogy a másiknak jobb legyen. Ez a haszon lehet fizikai: a babának arra van szüksége, hogy megetessék, tisztába tegyék vagy megöleljék. Lehet érzelmi: a gyermeknek bátorításra van szüksége, hogy újra nekifusson a kihívásoknak. Vagy lehet lelki: vigasztalás  szomorúság idejére, vagy egy ima lefekvés előtt, hogy eloszlassa a félelmeket.

Ha így gondolkozunk, világossá válik, hogy a „szeretet” és a „kényeztetés” szavak nem tartozhatnak egy mondatba, még kevésbé ok-okozati összefüggésben.  A kényeztetés definíció szerint azt jelenti, hogy hajlunk akkor, amikor szilárdnak kellene lennünk, engedünk a gyermek vágyainak úgy, hogy az végső soron nem az érdekét, hanem a kárát szolgálja. A szeretet gyakran azt követeli tőlünk, hogy útját álljuk a gyermek vágyainak, mert mi tudjuk, hogy mi a legjobb, és szeretjük őt eléggé ahhoz, hogy nemet tudjunk mondani. Ha bizalmi kapcsolatot építettünk ki azáltal, hogy minden szinten figyelembe vettük a gyermek igényeit, akkor, ha pillanatnyilag dühös is ránk, legbelül érezni fogja, hogy törődünk vele és a legjobbat akarjuk neki.

Szóval, ne aggódjunk amiatt, hogy a túl sok szeretet elkényezteti a gyermeket! Nem ronthatjuk el őket a jogos igények kielégítésével vagy azzal, hogy a javukra teszünk. Fürdessük őket szeretetben és gyönyörködjünk a növekedésükben!

(fordították: Balku Júlia és Tamás Anna)

Kövess minket

Minden vélemény számít!