Hogyan egyensúlyozza ki a jóga a szél szárító hatását?

szélID-10022038Photo courtesy of DR Joseph Valks, www.freedigitalphotos.net

 

 

Mátai Judit jógaoktató írása a szél dosha kiegyensúlyozásával foglalkozik.

Miért is fontos ennek a doshának a rendbetétele?

A szél, mint ahogy a természetben is látjuk, igen mozgékony, könnyen, váratlanul bármikor megjelenhet, és mindenféle károkat okozhat. A tűz, lángba boríthat erdőségeket, de az is lehet, ha túl nagy a szél(vihar), éppenséggel megakadályozza, hogy tüzet rakjunk. A vizet, nedvességet pedig felszárítja, kivonja a földből, szárazságot hozva.

Ugyanez játszódik le a szervezetünkben is, a szél hosszú távon kioltja a tüzet és szárít.

Ennek folyománya fizikai szinten a szárazság, bőrben, ízületekben, hajban, idegekben, vastagbélben, porckorongokban…stb.

Mentálisan pedig megjelennek a fentiekkel, ill. a száraz idegrendszerrel járó tünetek: ingerlékenység, idegesség, aggódás, szorongás, figyelmetlenség, szétszórtság és az érzelmek is kiszáradnak.

Aki nem szeles típus, a mai világban annak is könnyen lehet gondja a szél doshával, hiszen a legkönnyebben ez a dosha billen ki, a sok inger, zaj és információ szennyezettség, felületes, gyors étkezések, rengeteg rémhír, válság, stb. hatására.

A jóga a szervezet szél pályáiban, székhelyekben felgyülemlett fölös szél (apána) kiürítésével, elengedésével segít a kiegyensúlyozásban, az ászanákon, légzőgyakorlatokon keresztül.

Mindeközben pedig folyamatosan zajlik az elme edzése, erősítése, hogy ne váljon olyan csapongóvá, könnyelművé, bizonytalanná, mint egy sodródó falevél az őszi szélben…

Vélemény, hozzászólás?