Babákról és bábákról

Jókay Rita szülés 100 - 1Az utóbbi időben egyre többször lehet hallani arról, hogy a szülést bába kíséri. De mit is jelent pontosan a bábai szüléskísérés fogalma?

Németh Móni bábát, aki eredeti végzettségét tekintve orvos és szülésznő is, arról kérdezzük, hogy hogyan van jelen a bába a szülésnél.

Németh Móni: Csöndesen, háttérbe húzódva. Úgy érzem, akkor végzem jól a dolgomat, ha a szülés alatt erősödik az anya kompetenciaérzése. A babát az édesanyja szüli meg. Erre a nők természetből adódóan alkalmasak, sőt, a legkiválóbb szaksegítség sem veheti át tőlük ezt a feladatot. Az én dolgom a háttérből támogatni a folyamatot, és figyelni arra, hogy minden rendben megy-e. Ha segítségre van szükség, lehetőleg gyöngéd eszközöket használok. Gyöngéd eszközök alatt érintést, masszírozást, borogatást, pszichés támogatást, homeopátiás szereket értek. A türelmet nagyon fontos erénynek tartom. Alapvetően bízom abban, hogy a születés megtalálja a maga útját, ha van türelmünk, és az anyának ereje kivárni. Az én türelmem meglehetősen nagy, így „beavatkozni” leginkább akkor szoktam, ha úgy látom, fogytán az anya ereje. Az esetek 98 százalékában így zajlik egy otthoni szülés. Természetesen, itt „válogatott”, „alacsony kockázatú” szülésekről beszélünk. Nagyon ritkán kell átlépnem „irányító” szerepbe, de értelemszerűen az is a bába feladatai közé tartozik, hogy szükség esetén sürgősségi ellátást nyújtson. Ha jól végzem a dolgom, nagyon ritka a valódi vészhelyzet, mert a baj legtöbbször nem derült égből villámcsapásként érkezik. Észre kell venni a korai jeleket, és korrigálni a helyzetet, vagy elindulni a kórház felé.

Nagyon fontosnak tartom a támogató jelenlétet. Ezt nagyon megkönnyíti, ha a szülés előtti időkben sikerül mélyebben megismerkednünk a várandósokkal. Az ismerkedés alatt, miközben figyelem a várandósság alakulását, az anya fizikai állapotát, igyekszünk föltárni a várandós múltjában rejlő, vagy jelen helyzetéből adódó, a szülést befolyásoló tényezőket. Általában a 30. hét környékén kerítünk erre sort, így még marad valamennyi idő arra, hogy dolgozzunk – adott esetben más szakemberek segítségét kérve – a föltárt problémákkal. Nem azt várjuk ettől a munkától, hogy a tizenéve elnyomott tudatalatti tartalmakat hipp-hopp megoldjuk, de az anya alkalmat találhat arra, hogy befogadja az életébe, ”helyükre tegye” az elszenvedett sérelmeket, megtanuljon együtt élni velük, esetleg ráébredjen a máig tartó hatásaikra, megtanulja valamennyire kezelni azokat.

E munka közben lehetőség van bizalmi kapcsolat kiépülésére. Ha az anya bízik bennem, százszor többet tehetek érte a szülés alatt. Ez a bizalom szerencsés esetben kölcsönös. Én is jobban „működöm” bizalmas közegben.

A-A: És beszéljünk még egy, egyre gyakrabban hallható fogalomról; mit jelent a gyöngéd születés kifejezés?

Németh Móni: Számomra annyit, hogy a babát a születése alatt és után ne érje fölösleges stressz, zaklatás. A szülés alatt óvjam az anya és magzata közötti kapcsolatot, összhangot. Ne válasszam szét a kisbaba és az anya érdekeit, hiszen ezek szinte mindig egybeesnek. Ne zavarjak fölösleges vizsgálatokkal. A környezeti tényezőket (fény, hőmérséklet, hangok) igyekszem úgy alakítani, hogy minél finomabb váltásokkal, fokozatosan ismerkedhessen a kisbaba a külvilággal. Születése után sem szakítom el az édesanyjától. Egy újszülöttről viszonylag könnyű megállapítani, hogy jól van-e. Meg kell figyelni a bőrszínét, az izomtónusát, a légzését, kicsit később érdemes meghallgatni a szívverését, és a légzési hangokat. Ezek a „vizsgálatok” könnyedén elvégezhetők az édesanya mellett. Ha mindent rendben találunk, és szopik, illetve kakil is a kisbaba, akkor minden okunk megvan azt gondolni, hogy nem szorul sürgős ellátásra, és ilyetén legjobb helyen a mamája mellett van. Az első alaposabb vizsgálattal nyugodtan várhatunk néhány órát, akár egy napot is. Ezt újszülöttgyógyászatban jártas gyermekorvos végzi, természetesen a család otthonában.