A babahordozás ABC-je

hordozó

Image courtesy of africa / FreeDigitalPhotos.net

Köszönet a fotóért a FreeDigitalPhotos.netnek!

 

Egyre több kisbabás szülőt lehet látni az utcán babakocsi nélkül. A baba az anya vagy apa hasára, hátára kendőbe felkötve utazik. Mi a babhordozás jelentősége? Egészséges ez a babának és a szülőnek?

Válaszol a három gyermeket nevelő Turi Nagy Éva, a Beli Buba Babahordozó Iskola alapítója, pszichológus.

 Tamás Anna: Miért jó a babának, ha a szülő testén tartózkodik sokat? És miért jó ez a szülőnek?

 Turi Nagy Éva: Kilenc hónapon keresztül a babánk a méhünkben fejlődik, ehhez a közeghez szokik hozzá. Nagyon sok mindenben hasonlít ehhez, ha hordozzuk a testünkön: hallja szívünket, emésztésünket, hangunkat. Ízlelése és szaglása a mi testünkhöz szokott, a mozgásunkat már bentről ismeri. Ez biztonságérzetet ad a kicsinek. Kevesebb stresszhatásnak van kitéve, több időt tölt biztonságos környezetben, amit a világ szemlélésével tud tölteni. Amikor ismeretlen benyomás éri, és egy kisbabát számtalan ismeretlen inger ér, akkor gyorsan le tudja vezetni a stresszt, mert biztonságban tudja magát. Ráadásul a mozgás fejleszti az idegpályák kialakulását, a több csatornán az agyba érkező ingerek összehangolását. Testileg is jót tesz a babának, ha anatómiailag helyesen hordozzuk: jó hatással van a csípőfejlődésére, és az izmok is érősödnek, mivel aktív a hordozott csecsemő, ahogy mozgunk vele, ő is velünk mozog, reagál.

A szülőnek azért jó a hordozás, mert biztonságban tudja a babáját. Rögtön tud válaszolni a jelzéseire, jobban megismeri gyermekét, ami a szülői önbizalmát növeli. Az, hogy szabad a szülő két keze, és felnőtt teendőit intézni tudja, nagy elégedettséget ad. A hordozás az anya hormonháztartására úgy hat, hogy segíti a szoptatást, és empatikusan is tud reagálni a gyermek bajaira, ami megint pozitívan hat vissza a gyermek önbizalmára.

Tamás Anna: Fizikailag nem megterhelő a tartós hordozás a felnőtt gerincének? Illetve a baba gerincére milyen hatással van, hogy – míg a babakocsiban egyenes gerinccel fekszik vagy ül – a hordozás során meghajlik a háta a kendőben?

Turi Nagy Éva: Aki hordoz, tapasztalat alapján rendszeresen hordoz, így a baba súlya növelésével fokozatosan meg tud erősödni a gerince izomzata a hordozás alatt. Ez jól hat a tartására. Fontos, hogy jól meg legyen kötve a hordozókendője, vagy jól meg legyen húzva a testre simuló hordozóeszköze.

Óvodás korú gyerekeket vizsgáltak Németországban: összehasonlították azokat a gyerekeket, akiket babakorukban hordoztak olyanokkal, akiket nem hordoztak. Nem találtak különbséget a gyerekek gerince egészsége szempontjából. A tanulmányból nem derül ki, hogy milyen eszközökben, milyen szempontok szerint, mennyire megtámasztva hordozták a vizsgált gyerekeket. A mi babahordozó iskolánk ezért is vagy mégis fontosnak tartja, hogy a baba gerince jól meg legyen támasztva, ezért a hordozókendővel való hordozást tartja a legmegfelelőbb megoldásnak, vagy a hordozókendőből varrt eszközök használatát, különös figyelemmel arra, hogy jól meg legyen kötve a hordozóeszköz!

 Tamás Anna: A közlekedésen, helyváltoztatáson kívül mikor hasznos még a hordozókendő?

Turi Nagy Éva : A háztartás könnyen végezhető vele, vagy bármilyen tevékenység, amit el tudunk képzelni, mondjuk az extrémsporton kívül…

Tamás Anna: Mely kultúrákban elterjedt a babahordozás?

Turi Nagy Éva: Minden kultúrában elterjedt. Ahogy utazunk, gondolatban vagy ténylegesen, a földgömb körül, az elterjedt hordozóeszközök különböznek. De mivel biológiai szükséglet, ezért az emberiség mindenhol hordoz. Csak az úgynevezett civilizált országokban az utóbbi 100 év alatt kezdett ritkaság lenni. Szerencsére ez a folyamat a ’70-es évek óta fokozatosan vissza fordul.

Tamás Anna: Mi a helyzet a járni tudó totyogókkal, tipegőkkel? Sokszor ők is igénylik a vigasztalást, a szoros szülői testközelséget. Hány éves korig, mekkora súlyig lehet hordozni a gyereket?

Turi Nagy Éva: Amíg tetszik. Egyre ritkább lesz, amikor fel akar jönni kendőbe, vagy fel akarjuk venni. Ha ritkán is, de még egy ötéves lázas gyereknek is jól eshet, ha felkötjük, jól levezeti a hőt a hordozó hidegebb teste. Vagy egy fáradt nagyobb gyerekecske is jól el tud aludni, ha felkötjük a kendőbe.

További cikkeink: www.apait-anyait.hu/kotodo_neveles_oktatas/

www.apait-anyait.hu/kotodo-nevelo-csoportok-budapesten-es-kornyeken-2/

 

Vélemény, hozzászólás?