A dackorszak a Waldorf-óvónő szemével

 

Flickr/elsabeth

Flickr/Elisabeth

 

 Tamás Anna: A szülők sokszor nehezen viselik, hogy addigi angyali babáiknál elkezdődik a dackorszak, egyszer csak elkezdenek ellenkezni, dacolni. Hiszti volna? Inkább közelítsük meg máshogy! Bárdos Andrea Waldorf-óvónőt kérdeztük, hogy ő miként birkózik meg a kisgyermekek ellenállásával.

Bárdos Andrea: Szerintem nem kell egy két-három évesnek túl sokat beszélni, magyarázni arról, hogy hogyan kellene viselkedni és miért. Elég, ha egy-egy mondatot mondunk csak, pl. “Én a barátomat nem bántanám.” vagy ” A játékokra vigyázni szoktunk.” Fontos visszajelezni, ha fájdalmat okoz a gyermek, de csak röviden, “Ez fájt nekem!”

Sokfélék a gyerekek és mi felnőttek is sokfélék vagyunk. Annak a gyereknek akinek nagyon erős az akarata, szerintem sok mindenben kell szabadságot adni. Ha azt mondja pl. Szeretnék egyedül átmenni a patakon. ( Ha nem túl mély a patak, és van rajta gumicsizma), jó lenne, ha hagynánk, hogy kipróbálja. Fontos volna, hogy ilyenkor legyen időnk és türelmünk.

Viszont vannak dolgok amiket nem szabad, és azt a néhány szabályt be kell tartatni következetesen. Pl. nem bántjuk a másikat, nem rongálunk, asztalnál szoktunk enni, hidegben kabátot veszünk és sapkát, de választhat, hogy melyik sapkát. Nagyon fontos, hogy mi hogyan beszélünk a gyerekekkel, mert mintát adunk folyamatosan a viselkedésünkkel. Ha mi idegesek, türelmetlenek, tiszteletlenek vagyunk, akkor ő ezt tanulja meg, türelmetlen, ideges és tiszteletlen lesz. A gyereknevelésben alap hozzáállás kellene, hogy legyen a tisztelet és a szeretet.

Tamás Anna: Ezt fejben sok szülő megérti, de néha nehéz a “helyszínen” jól reagálni a gyermeki kitörésekre.

Bárdos Andrea: Sokszor nehéz szülőnek lenni ezekben a helyzetekben. Szerintem az nem baj, ha egy gyerek azt látja, hogy az anyukája, apukája fáradt, dühös, szomorú, de ki lehet békülni, lehet megbocsátani, kérdés, hogy van-e szándék.

Ami még nagyon fontos, hogy az ellenkező gyerek jelez, hogy valami nincs rendben, valamelyik szükséglete nem lett kielégítve. A gyerekeknek idő kell és figyelem a szüleiktől. Valódi együtt töltött idő és valódi figyelem.  Ha a gyerekek a bevásárlóközpontban este nyolckor ordítanak az azért van mert már otthon lenne a helyük, csöndben, nyugalomban. ( Egyébként kis gyereket én egyáltalán nem vinnék bevásárlóközpontba )

Lehet, hogy sok erőfeszítést kíván, de az anya- gyerek kapcsolat minősége meghatározó egész életünkre, ezért kérlek titeket, amikor a gyerekekkel sétáltok, társasoztok, beszélgettek, tegyétek félre a telefont, és legyetek tényleg a gyerekekkel!

A szakértőnktől további cikkek: www.apait-anyait.hu/az-ovodaerettseg-jelei/

www.apait-anyait.hu/bardos-andrea-waldorf-ovono/

A dackorszakról még:

www.apait-anyait.hu/dackoszakrol-maskepp/

www.apait-anyait.hu/enyem-tied-a-totyogo-korban/