A dackorszak kihívásai

dackorszak kezelése

dackorszak kezelése,                fotó:    Meleg Katalin

 

Számos szülő találkozik a dackorszak kihívásaival, amikor az addig „angyali, együttműködő gyerkőce egyszer csak elkezd tiltakozni…

A dackorszak egy normális fejlődési állomás a gyerekek életében, kinek nyugodtabb, enyhébb, kinek „balhésabb. Bármennyire is tudjuk, hogy ez rendben van így, azért előfordul, hogy a mindennapokban kőkemény feladat helytállni a konfliktusokban egy határokat kereső, feszegető, ellenkező, dacoló, folyton nemet mondó kis emberrel!

Különösen azért lehet ez nehéz a szülőknek, mert bár tudják, hogy nem jó, ha kiabálnak a gyerekkel, elveszítik a türelmüket esetleg büntetnek vagy fenyegetnek, de ez jön reflexből, és nincs más megoldási ötletük.

Szerencsére ma már számos technikát, módszert lehet tanulni, ahol bővíthetjük, vagy akár le is cserélhetjük a szülői eszköztárat.

A Kötődő Nevelés Nemzetközi Szervezete /Attachment Parenting International elkészített egy tréning anyagot, a Szívben összekötve címmel (Attached at the Heart)  szülők számára, melyben sokat foglalkozunk ezzel a témával. Tanítjuk a konfliktuskezelési technikákat, a szemszögváltást, a pozitív fegyelmezési eszközöket. Ezt lehet csoportban, illetve egyénileg, sőt online is tanulni.

A tréning ezen alkalmán megnézzük, hogy mi a különbség a poroszos és a pozitív nevelés eszköztára között. Végig gondoljuk mindkettő hosszú távú hatásait a gyermek életére. Pl mit eredményez az, ha egy gyerek rendszeresen kategorikus tiltásokba ütközik, vajon milyen lenyomata lesz ennek a felnőtt korában?

Ha egy kisgyereket rendszeresen fegyelmeznek büntetéssel, fenyegetéssel, megvonással vagy túlzó jutalmazással – ezeknek mi lehet a hatása?

Mitől alakul ki az önfegyelem, az empátia?

Az Édesanyák c. szakértői FB-csoportban gyakran előfordul, hogy elkeseredett anyák tanácskérését olvassuk. Álljon itt néhány ötlet, amelyekkel próbálhatunk javítani a saját és gyermekünk hangulatán a nehezebb percekben.

Kedves Édesanya!

Nagyon kimerítő lehet ez a helyzet Önnek! És legalább ugyanilyen igénybevevő lehet ez a kisfiúnak!

Azt kérdezném, hogy mit lehet tudni arról, hogy mi zajlik az oviban? Kap-e Ön visszajelzést az óvónőktől, hogy hogy van ott a kisfia? Vannak-e konfliktusai a többi gyerekkel esetleg az óvónőkkel? Elképzelhető-e, hogy onnan hoz haza valamilyen emészthetetlen feszültséget? Vagy ott nagyjából rendben mennek a dolgok, jól alkalmazkodik, és esetleg ez az alkalmazkodás azért erőfeszítéssel jár (mint annyi embernek), és a gőzt otthon adja ki, ahol biztonságban érzi magát.

Az óvónői beszámolón kívül jó volna, ha a gyermektől is meg lehetne tudni valamit az ő megéléséből. Ha otthon kijátszaná, hogy mi van az oviban. Pl. szerepjátékkal, úgy hogy ő az egyik benti figura és Ön a másik. Ezen kívül közös meseszövéssel, rajzoltatással, gyurmázással lehet egy kicsit többet megtudni a gyerek benti életéről, és eközben persze ő maga feldolgozza az eseményeket.

Az ekkora gyerekek még nem tudják szabályozni az érzelmeiket, még nem érettek rá. Most tanulják ezt a folyamatot. A felnőttek dolga a kisgyermek érzelmi szabályozásában segíteni.

Fontos adalék, amit ír, hogy egyedül van a háztartással, gyerekneveléssel és dolgozik is teljes állásban. Jó lenne rendszeres segítséget kapnia! Mi a helyzet a nagyszülőkkel? Más rokonokkal? Szomszédsággal, szülőtársakkal? Kitől tudna kapni fizikai és lelki támogatást?

A dackorszakbeli kihívásokra sokszor csak úgy tud reagálni a szülő, ahogy vele is bántak, nincs más eszköztára. Nagyszerű, hogy Ön szeretne változtatni ezen és szeretné, ha kiabálás, ingerültség nélkül tudnának együtt lenni.

Aki szakítani szeretne a tekintélyelvű neveléssel, annak szerencsére ma már több módszer is rendelkezésre áll.

Pl. a Kötődő Nevelés Nemzetközi Szervezete tréningjén  beszélünk az EMK-ról (Együttműködő vagy Erőszakmentes Kommunikációról, a Gordon-féle konfliktuskezelésről, a határszabásról. Elhangzanak praktikus tippek a mindennapi gubancok kiegyenesítésére. Az elméleten kívül feladatokat is végzünk, hogy miképpen lehetne kihozni a legtöbbet egy-egy elkeseredett helyzetből.

Ha erre nincs mód, akkor pedig akár könyvekből is lehet tájékozódni, a Beszélj úgy.. címűből, a Pozitív fegyelmezés címűből vagy Thomas Gordon könyveiből.

A legfontosabb, hogy Ön felismerte, hogy változtatni szeretne az otthoni hangulaton, ez egy jó alap, most már csak egy alkalmas csapásirányt kell találni!

A dackorszak kezeléséről szóló tréningünk: www.facebook.com/events/574741356429961/

Kapcsolódó cikk:

www.apait-anyait.hu/kotodo-neveles-trening-a-szivben-osszekotve/