A fekve szoptatás előnyei és nehézségei

Freepik.com

Tamás Anna, a Kötődő Nevelés Nemzetközi Szervezetének oktatója:

A fekve szoptatásnak megvan az az előnye, hogy a szopiba bealudt babát nem kell már mozgatni, letenni a kiságyba, és ezzel esetleg felébreszteni őt. Egy fekve elaltatott baba mellől az anya csak kibújik anélkül, hogy felkeltené a kicsit. Természetesen az alvófelület biztonságossá tétele után.

A biztonságos együttalvás szabályairól ebben a WMN magazinban megjelent cikkben írtam többet.

Előfordul mégis, hogy az anyák csak ülve szoptatnak, mert nem találják kényelmesnek a fekvő pozíciót. Mi lehet ennek az oka? Verdes Dóra, szoptatási tanácsadó válaszolja meg a kérdést.

Az első időszakban egy édesanya rengeteg időt tölt szoptatással. Az első éveben ez átlagosan 1800 órát jelent. Egy teljes állás 3 hét szünettel körülbelül ugyanennyi. Nem mindegy, hogy ez az idő hogyan telik el. A szoptatás közben megélt érzelmek meghatározzák az anya kompetencia érzését és a kisbabájával való kapcsolatát is.

Hogy kinek mennyire harmonikus, ellazult és biztonságos élmény a szoptatás, azt rengeteg tényező befolyásolja. A anya támogatottsága, alapvető érzelmi állapota, a várandósság és szülés élményei, a szoptatás során felmerülő nehézségek, a kisbaba temperamentuma és a babával való kapcsolat. Mindezen tényezők mellett a szoptatási testhelyzet, amiben az anya ezt a rengeteg időt eltölti szintén nagyon fontos, ám sokszor elhanyagolt körülmény.

Szoptatási tanácsadó munkám során gyakran találkozom azzal, hogy az anya az ágy szélén, hajlott háttal, felhúzott vállakkal, kényszertartásban szoptatja a babáját. A kérdésre, hogy mennyire kényelmes ez így neki, sokszor a következő válasz érkezik: „Mindegy, csak szopizzon a pici, más nem fontos, én kibírom.”

Pedig az édesanyának is jár, hogy kényelmesen, minden fájdalomtól mentesen és ellazultan élvezhesse a szoptatást.  Ennek alapja pedig a kényelmes pozíció. Az olyan anyai pozíció, amelyben az anya izmai nem feszülnek, hanem elengedettek. Amiben az anya teste meg van támasztva és a baba súlyát nem kell tartania. Amiben semmilyen fájdalom és kényelmetlenség nem veszi el a figyelmét és az erejét.

A baba szempontjából szintén fontos, hogy az anya ellazult legyen. A baba az anya izomfeszüléséből, légzéséből érzi az anyában lévő feszültségeket és ő maga is nyugtalan lesz. Fordítva éppúgy. Ha az anya relaxált, nyugodt és kényelmes pózban van, akkor a baba is jobban bele tud merülni a szopi élményébe. Egy nyugodt és elégedetten szopó baba pedig az anya számára megerősítő visszajelzés.

A gyermekágyas időszakban az újszülött baba átlag 40-60 percet vagy akár még többet tölt egy alkalommal mellen. Éjjel és nappal is. Gyakori szoptatást igényel. Ez 24 óra alatt 8-12 óra szoptatást is jelent, ami közel a nap felét teszi ki. A szülés utáni állapotban az anya általában kimerült, érzelmileg szélsőségeket élhet meg. Rengeteg új kihívás előtt áll nap mint nap. A szoptatás ideális esetben a pihenés és alvás ideje is lehet az anya számára is. A szoptatás alatt az anyában termelődő hormonok is ezt támogatják. Elálmosítják, ellazítják nemcsak a babát, hanem az anyát is.

Éjszakánként sokat segít, ha a szoptatáshoz nem kell felkelnie az édesanyának. Az első hetek után ebbe bele lehet jönni, a babák és az anyák is rutinos mozdulattal tudnak éjjel félálomban a szoptatáshoz összehangolódni. Ennek fiziológiai előnye, hogy az anya vízszintesben maradhat, ezáltal a szervezet az alvás folytonosságát érzékeli, pihentetőbb élményt adva az anyának. Ahogy az anya függőlegesbe emelkedik, az a hormonrendszerének az ébredést jelzi, amiből hosszabb az út a visszaalvásba, ezáltal pedig kevésbé pihentető az éjszaka.

A két fekve szoptatási pozíció

Az oldal fekvés és a nyugágypóz a két fekvő szoptatási pozíció.

  • Az oldal fekvésnél a baba és az anya is az oldalára fordulva, szembe egymással fekszik. A baba teste az édesanyja testéhez simul, feje enyhén hátra biccen. A bimbó nagyjából a baba orrával van egyvonalban. Hátát a tarkójától lefelé, fejét szabadon hagyva párnával vagy egy feltekert takaróval meg lehet támasztani. Feje alá nem kell párnát tenni.
  • A nyugágypózban vagy angolul a ’laid back’ pozícióban az anya hátra dől kb 100-110 fokos szögben úgy, hogy a háta párnákkal meg van támasztva. Az a karja, amelyik oldalon szoptat szintén alá van támasztva párnákkal, hogy kinyújtott felkarja és könyökhajlata a baba fejét meg tudja támasztani. A baba legtöbbször az anya hasán és mellkasán fekszik hason. A baba teste lehet párhuzamos az anya testével, de fekhet rajta keresztben is (ez császármetszés hegének védelmében hasznos) és akár fekhet picit oldalra fordulva a párna és az anya teste közötti mélyedésben. A bimbó a baba orrának a magasságában van.

A fekve szoptatás nehézségei

Anyai aggodalmak – biztonságos-e együtt elaludni?

A fekvő szoptatási pozíciók azok, amikben az anya a leginkább pihenni tud. Sok újdonsült anyát azonban aggodalommal tölt el a fekve szoptatás gondolata. Ennek egyik oka a szoptatás közbeni elalvástól való félelem. Sokan attól tartanak, hogy ha anyaként elalszanak, akkor nem tudnak vigyázni a babára, esetleg ráfekszeknek vagy nem ébrednek fel, amikor a baba jelez vagy bukik.

Segít, ha az anya tudja, hogy az anyai tudatállapot az első hónapokban azt jelenti, hogy olyan mértékben van az anya a babára hangolódva, mint soha máskor egy másik emberi lényre. Ez teszi lehetővé azt a szinte emberfeletti figyelmet és jelenlétet, amit a kisbabás korszak az anyáktól megkövetel. Egy belső készenlét jellemzi ilyenkor az anyát, és ez alvás közben is működik. Alvásfázisai összehangolódnak a baba alvási fázisaival, többet tölt éber alvásban és amikor a baba jelez, azonnal felébred rá.

A baba valójában az anya közelében van a legnagyobb biztonságban. Ez persze akkor igaz, amikor a biztonságos alvás alapvető szabályai érvényesülnek a fekvőfelületre, a takarókra és az anya állapotára vonatkozóan is. Ha az anya gyógyszert szed, alkoholt vagy drogot fogyasztott, akkor ez befolyásolja éberségét. Ilyen esetben nem biztonságos a babával együtt aludnia. Biztonságos körülmények között azonban maga az anyai állapot az, ami a garancia a biztonságra a közös pihenések alkalmával. Közös pihenések nélkül hosszútávon az anya kimerül, a szoptatás feszültséggel teli, fárasztó együttlétté válhat.

A mellrehelyezés nehézségei fekve

A kórházban az első napokban az anya tapasztalatlansága mellett a keskeny kórházi ágy, a párnák, takarók és gyakran a segítő kezek hiánya, valamint a szülés után a gátmetszés, a vérzés vagy a császármetszés sebe megnehezíti bármilyen pozíció, de bizonyos szempontokból különösen a fekve pózok felvevését.

  • A fekve szoptatásnak kifejezetten akadálya az ágy keskenysége, a védőrács hiánya és hogy a fekvő helyzetből a szülés után segítség nélkül bizony nehéz felkelni, a babát felemelni, odébb tenni. Emiatt az első napokban, éppen akkor, amikor a legnagyobb szüksége lenne egy anyának a pihenésre, sok anya egyáltalán nem szoptat fekve.
  • A fekve szoptatásnál az anya kevésbé lát rá a babájára, kisebb kontrollja van a mellrehelyezés felett. Ebből kifolyólag  többen bizonytalanabbnak érzik magukat ezeknél a pózoknál.
  • Sebes vagy fájdalmas bimbó esetén pont a kontroll érzetének hiánya miatt kevesen használják a fekve pozíciókat. A fájdalmas szoptatáskor érthető módon az anya szeretné jobban irányítani a babát, miközben a pici a mellet a szájába veszi. Ez fekve nehezebb.
  • A császármetszés helye sokáig fájdalmas lehet, oldalfekvésben sok anyának húzódik a hasa, nyugágypózban pedig a baba lába könnyen nyomhatja a heget.

A fekve szoptatás előnyei

A legnagyobb előnyt, az anya pihenését már említettük.

Ezen kívül fontos kiemelni, hogy az oldal fekvésben és a nyugágypózban a baba és az anya teste is a lehető legjobban alá van támasztva. Stabilan fekszenek, ami biztonságérzetet ad mindkettejüknek. Az anyát mentesíti a baba súlyának megtartása alól, ezáltal biztosítja az anya maximális ellazulásának lehetőségét.

A nyugágypóz előnyei

A nyugágypózt élettani póznak is nevezik. Az elnevezés azt hangsúlyozza, hogy valójában ez az a póz, amiben ösztönösen, a legkevesebb kontrollal anya és baba a legjobban egymásra tud hangolódni a szopás-szoptatás közben. Nem véletlen, hogy a szülést követően ez az a póz, ami lehetővé teszi az újszülöttnek, hogy felkússzon az anya mellkasára és önállóan mellre tapadjon. A baba a keresőreflexét használva egész testével mozog, helyezkedik, mikromozgásokat végez, hiszen erre a stabil megtámasztás által lehetősége van. Az anya pedig ebben a pózban a lehető legnagyobb testfelületén érzékeli a baba teljes testét, minden apró mozdulatát. Így a baba mozdulatait ösztönösen követve, az anya a babához igazítja a saját testét, ezzel támogatva a babát a helyezkedésében. Ebből a finom táncból tud megszületni az az egyéni póz, amire az adott anya-baba párosnak a hatékony és fájdalommentes szoptatáshoz szüksége van.

A gravitáció biztosítja, hogy a baba az anya testéhez a lehető legjobban hozzásimuljon. Ez kell ahhoz, hogy a baba optimálisan, a lehető legmélyebben képes legyen bekapni a mellet, hatékonyan jusson tejhez és ne okozzon fájdalmat az anyának. A hátra eső alsó állkapocs, a rövid nyelv vagy a gótikus szájpad okozta szopási nehézségek esetén ezáltal is segíthet a babának a vákuum megtartásában és a mély mellre tapadásban.

A nyugágypóz alkalmas arra is, hogy a szülést követő esetlegesen elmaradt bőrkontaktus és mellrekúszás élményét ’pótolja’ anya és baba is. A szülést követő szeparáció okozta lelki nehézségek, a veszteség élménye gyakran hetekkel a szülés után a nyugágypózban, bőrkontaktusban tud elkezdeni oldódni. Érdemes ezt ilyen okokból is gyakran használni, amint lehetőség nyílik rá a szeparáció után.

Szopási sztrájk és cumizavar esetén, valamint aluszékony babánál is hasznos. A bőrkontaktus és a póz aktiválja a baba kereső reflexét és szopási vágyát felkelti. Erős tejleadó reflex esetén pedig a nyugágypóz segíthet a babának könnyebben megbirkózni a tejfolyással.

Nem elhanyagolható szempont, hogy kényelmesen kipárnázva az anyák nagy része igazi királynőnek érzi magát ebben a pózban.

Az oldalt fekve szoptatás előnyei

A pihenés, az éjjeli szoptatások egyszerűsítése, az élvezetes összebújás, a stabil támasz szempontjain kívül még azt említhetjük, hogy az oldalt fekve pózban sok kisebb és nagyobb baba szívesen alszik el. Ilyenkor az anya viszonylag könnyen ki tud mászni az alvó baba mellől és hagyhatja tovább aludni anélkül, hogy le kéne tennie vagy mozgatnia kellene, ami az ébredés kockázatával jár. Ilyenkor a baba a hátát megtámasztva, biztonságos felületen alhat tovább. Ha újszülött vagy pici babáról van szó, akkor fontos, hogy a szülők látóterében legyen alvás közben is, ha bukik vagy büfizne, akkor azt a felnőtt észlelni tudja.

Összességében elmondhatjuk, hogy a fekve szoptatás a szoptatásnak egy természetes, számos előnnyel járó módja a baba és az anya számára is. Ha valakinek nehézsége van az oldal fekvés vagy a nyugágypóz kivitelezésében, akkor érdemes segítséget keresnie, akár a pózt bemutató videót megnézni, akár barátnőt kérdezni vagy szakembert felkeresni.

Ha egy baba vagy anya az első időszakban nehéznek vagy alkalmatlannak találja bármilyen okból kifolyólag, akkor is érdemes újra meg újra megpróbálniuk, mert hosszútávon megtérül, ha ez a póz is az eszköztárunkban van.

Verdes Dóra