A lázról

 

 

lila virág a lázról

Pulsatilla/kökörcsin Photo courtesy of Freedigitalphotos.net/Tom Curtis

A-A: Sok szülő megijed, ha lázas lesz a gyerek. Hagyományosan ilyenkor lázcsillapítót szokás adni, a homeopátia szerint viszont inkább támogatni kell a lázas folyamatot, minthogy elnyomni. Mit kell tudni a lázról? Mi a láz jelentősége, haszna a szervezet számára?


Dr.  Sík Ildikó: A láz egy jel, egy tünet: arra utal, hogy betegség van jelen a szervezetben. A kiváltó okot kell megkeresnünk, azt kell majd kezelni. A lázzal az immunrendszer működésbe lépett, hogy védje a szervezetet. A baktériumok, vírusok a magas testhőmérsékleten elpusztulnak, vagy legalábbis csökken a szaporodási sebességük.

A piros vonal a hőmérőn a “baj” kezdeti értéke. Hőemelkedést jelöl 37,9 –ig.

Lázról beszélünk hónaljban 38,0 °C  felett, szájban, végbélben pedig 38,5 °C felett mért testhőmérsékletnél, alatta  csak hőemelkedés van. Ne csillapítsuk!

A-A: Van-e olyan magas láz, amit viszont már csillapítani kell? Milyen homeopátiás gyógyszerek jönnek szóba, milyen hígításban?

Dr. Sík Ildikó: Igen, extrém magas láznál, nagy folyadékvesztességgel járó betegségeknél, szívbetegeknél, lázgörcsre hajlamos betegeknél, eszméletlen betegnél kellhet a lázcsillapítás valamilyen formája. Itt jegyezném meg, hogy lázgörcs inkább az alacsonyabb láz esetén jelentkezik, arra hajlamos egyénekben. Ilyenkor is részesítsük előnyben a fizikális lázcsillapítást, a hűtőfürdőt, – borogatást! Gondoskodjunk megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról! A homeopátiában kizárólagos lázcsillapító nincs, de a lázas betegség tüneteihez találunk szereket, amik mindjárt a betegség kiváltó okaira hatnak, ezáltal csökken a láz is. Legfontosabb homeopátiás gyógyszerek gyakorisági sorrendben:

Aconitum napellus D30, C12, CH9

Belladonna D30, C12, CH15

Bryonia D6, C6, D30, C12, CH9, CH15

Ferrum phosphoricum D12, C6, C12

Acidum arsenicum album D30, C12, CH15

Sulfur D30, C12, CH15

Pulsatilla D6, D12, D30, C6, C12, CH5, CH9, CH15

Gelsemium D6, D30, C12, CH5, CH15

China D4, D6, C6, CH5, CH9

A-A: A homeopátiás gyógyszereken kívül milyen egyéb módszereket lehet alkalmazni? Pl. a hűtőborogatást hova kell helyezni?

Dr. Sík Ildikó: a hűtőborogatás (priznic) kézmeleg vizes törölköző a végtagokra, melyet átellenesen kell felhelyezni: jobb karon válltól csuklóig, bal lábon combtőtől bokáig. Majd cserélni kell: a bal felső végtagra és a jobb alsó végtagra kell áttenni. Vagy létezik az egész törzs borogatása: nyaktól bokáig, amihez a karokat is betekerjük, azaz a törzs és karok között is legyen vizes ruha! Vagyis a törzs vizes ruhája elég hosszú kell, legyen, lepedő akár. Ilyenkor a hólyag fölé egy száraz törölközőt teszünk, az áthűlés elkerülésére. A beteget vékony száraz lepedővel takarjuk csak be. Mindkét esetben cserélni kell 5-10 percenként, vagy, ha átforrósodott a törölköző, előbb is lehet. Egymás után 3x ismételjük, óránként újra, míg a 38 °C -ot elérjük. Létezik még a hűtőfürdő is, itt olyan meleg vízzel indítunk, mint amilyen magas a láz, majd fokozatosan hűtjük a vizet 37-36 °C-ra, miközben a lázas betegünket ezzel a hűlésben lévő vízzel finoman átmosdatjuk. Utána szárazra töröljük enyhe dörzsöléssel, vékony ruhába öltöztetjük. Óránként, fél óránként ismételhetjük az ideális 38 °C-os hőmérséklet eléréséig.

A-A: Ha magas lázban felmegy a pulzusszám, az mutat-e valamit a szülőnek? Mennyi a gyerekek normál, nyugalmi pulzusszáma a különböző életkorokban, és mennyire mehet fel a pulzus láz esetén?

Dr. Sík Ildikó: A pulzusszám lázkiugrás esetén mindig magasabb a normál pulzusszámnál, de kiscsecsemőnek akár 140-160 is lehet ilyen esetben. Ha ez rossz közérzettel együtt jelentkezik, akkor fizikális lázcsillapítás valamelyikét kell alkalmazni. A csecsemő alap pulzusszáma 80- 120 között van, de ebben a korban felugorhat izgatottságra, sírásra, láz nélkül is. Kettő- és négyéves kor között 70-130 a nyugalmi pulzusszám, elég tág a határ. Ahogy növekszik a gyerek, csökken valamennyit a nyugalmi pulzusszám, 78-100-ra, majd a pubertás idején újra kicsit magasabb az alap szívritmus.

A-A: Milyen étkezés ajánlott láz esetén?

Dr.Sík Ildikó: A legfontosabb a folyadékbevitel. A csecsemőt ilyen esetben akár 10 percenként is mellre tehetjük! Ők nagyon jól szabályozzák a szopás mennyiségét, 4- 5 szívás a vizet pótolja, a hosszabb szopás már evés is. Nagyobb gyermekeknek 15-30 percenként kínálhatunk vizet, teát, aszerint, hogy mennyit fogad el. Vannak, akik láz esetén csak a hideg vizet fogadják el, ezt mi szülők is vegyük tudomásul! Teából gyógyteákat szoktunk javasolni, ha nincs virágpor allegia, hársfa, bodza, kakukkfű, ha van, csipkebogyó, almahéj teákat kínáljunk! Érdemes 5 %-os cukor, vagy méz édesítés, ha natúr ízeket nem fogadnak el a betegeink. Enni mindig könnyen emészthetőeket, ott is gondolva a folyadék fontosságára, zöldséglevest pl. Főként zöldségeket, esetleg rizst, kompótot. Ha a lázas állapot rendeződik, már adhatjuk a megszokott ételeit is kis betegünknek, de mennyiségben kevesebbet a megszokottnál, inkább többször kínáljuk, etessük. A-A: Hoz-e a gyermeki fejlődésbe változást egy-egy nagyobb lázas állapot kiállása? Dr.Sík Ildikó: Igen, az a megfigyelés, hogy egy –egy nagyobb betegség után a kiscsecsemő, kisgyerek átugrik egy újabb fejlődési fokra, azaz valami újat tanul. Különösen igaz ez, ha hagyjuk, hogy beteg legyen, és nem erőszakoljuk az „ellen” (anti)-gyógyszereket.

Arról, hogy mikor, melyik hígítás adandó itt olvashatunk: www.apait-anyait.hu/szerhigitas

Vélemény, hozzászólás?