A légzésről

joga ruhában ID-100202041

 

 

Mátai Judit jógaoktató és mentálhigiénés szakember cikke a légzésünk és az elménk közötti kapcsolatról

 

 

 

Photo courtesy of  stockimages,

http://www.freedigitalphotos.net

 

Amíg olvasod ezt a pár sort, kérlek, figyelj egy picit magadra!

Milyen most a légzésed? Ma ránéztél már tudatosan erre a kicsi, de nagy jelentőségű mozdulatodra?

Hisz tudod, amilyen az elme, olyan a légzés, és amilyen a légzés, olyan az elme. Viszonylag egyszerűen belátható ez a törvényszerűség, azonban folyamatosan észben tartani és figyelni rá, már kevésbé megy könnyen.

Szóval, ha mondjuk tüzes alkatú vagy, és azt éled meg, hogy már megint / még mindig rengeteg a munkád, akkor az a sok-sok erőfeszítés, amit beleraksz a céljaid elérésébe, megjelenhet a légzésedben úgy, hogy hangja lesz, vagyis a belégzés helyett beszívod a levegőt, a kilégzés helyett pedig kifújod. Egy picit lassíts, csak figyeld meg a légzésed, anélkül, hogy közbeavatkoznál, és engedd, hogy áramoljon, lecsendesedjen!

De ha szeles típusú vagy, és épp újfent aggódsz valamin, őrlődnek a gondolataid egy lefelé húzó malomban, akkor megfigyelheted, hogy időnként, meg-megáll a légzésed, ha éppen egy olyan gondolat szippant be, ami nagyon magával ragadt, elakad az áramlás, majd egyszer csak újra indul, majd egy újabb erős gondolatörvénynél ismét megakad…és így tovább…

Engedd csak kisimulni a légzésed, figyeld meg a BEL és KIL hosszát, finomságát, és csak hagyd, hogy áramoljon…

Ha vizes alkatú vagy, lehet, hogy a nyákos elzáródásoktól van súrlódás a légzésedben, ilyenkor jól jöhet egy felső légút tisztítás. Ha nehéznek érzed magad, a napot, az időjárást, a szürkeséget, akkor a légzés is könnyen válhat nehézkessé, felületessé és már be is indult egy energiahiányos állapothoz vezető folyamat.

Szóval csak légy résen, akarom mondani lélegezz éberen, és máris elkezdtél gyakorolni, anélkül, hogy abbahagytad volna a munkádat…

További szép, finoman áramló, őszi napokat!

Szeretettel,
Judit

Vélemény, hozzászólás?