Anyatej serkentő homeopátiás szerek

anyatej szaporítás.jpg

Fotó: Meleg Katalin

Közismert ma már, hogy a kisbaba táplálásának legegészségesebb módja a szoptatás. Az anyatej táplál, szomjat olt, gyógyít, azon kívül nyugtat és altat is! Egy multifunkcionális csodaszer tulajdonképpen! Az igény szerinti szoptatás esetében nem 3-4 óránta etetünk, hanem a kisbaba jelzése szerint, akár sűrűbben is mellre tesszük őt. Ez anyatej serkentő hatású. Ilyenkor nincs szükség más tejszaporításra, megoldja ezt az igény szerinti szoptatás (ISZSZ). Annyi tej lesz, amennyire a babának szüksége van.

Sajnos viszont sok anya kerül olyan helyzetbe, hogy nem jó a szoptatási technikája, vagy azt tanácsolják neki, hogy tápszerezze csecsemőjét. Ebben az esetben segíthet a szoptatási tanácsadó és a pótlás helyett akár a homeopátia is.

Kedves Doktornő, anyatej serkentő homeopátiás gyógyszerekről kérdeznénk most!

Több mint 40 éves gyermekorvosi és homeopata praxisában mely homeopátiás szerek váltak be a legjobban a tejszaporításra?

Dr. Sík Ildikó: 

  • Aconit D 30, C12, CH 15 hígítás valamelyikét válasszuk napi 2x. Egy héten át. Már a szülés után szinte azonnal, ha a kismama nagyon kifáradt, ha sokkolta a szülés folyamata, ha nagyon legyengült. Aconittal  elősegíteni  a tej megindulását  akkor is jó, ha az édesanya szorong, hogy lesz-e teje és tud-e majd szoptatni, vagy ha több oldalról is azt hallja, hogy nem fog tudni szoptatni.
  • Alfalfa D6 vagy C6, CH6 hígítások 3x 1 héten át. Az anyatej minőségét és mennyiségét is jó irányban befolyásolja, lelkileg és fizikailag is erősíti a szoptató édesanyákat.
  • Urtica urens  C6 vagy CH5 hígításban is szóba jön,  2x naponta, 1 héten át. Itt nagyon kell vigyázni a hígításokkal, az ennél nagyobb ugyanis a tej termelés leállításában segít!

Ha a mennyiség még ezután sem elegendő, a fenti szereket hetente váltva érdemes használni a kielégítő mennyiség megjelenéséig.

Apait-anyait: Milyen egyéb házi gyógymódok, praktikák segíthetnek a szoptatáskor?

Dr. Sík Ildikó: szoptató  golyók, zenehallgatás, nyugalom.

Szoptató golyó összetétele (több fórumon szerepel) eredetileg  Ravi és Carola Roy könyvében:

  • 250 g búza
  • 150 g árpa
  • 100 g zab
  • 1 maroknyi cashudió
  • 150 g vaj
  • 150 g nádcukor

Elkészítése: a gabonákat finom lisztté őrölve addig pirítjuk, míg aranybarna nem lesz a liszt, ehhez adjuk a vajat, ha az elolvadt, mehet bele a cukor. Amikor ezek egyneművé keveredtek cca 10 másodperc alatt, levesszük, pici vizet adunk hozzá – így golyókat formálhatunk a masszából, amíg meleg.

Hamarosan folytatjuk az egyéb szoptatási nehézségek homeopátiás kezelésével!

Kapcsolódó cikkeink a csecsemőkori problémák homeopátiás kezeléséről:

http://www.apait-anyait.hu/hasfajas/

http://www.apait-anyait.hu/fogas-kerdes/

http://www.apait-anyait.hu/a-lazrol/

Info arról, hogy mely hígításokat használjuk: http://www.apait-anyait.hu/dr-sik-ildiko-mikor-milyen-higitasokat-hasznalunk-a-homeopatiaban/