Az óvodaérettség jelei

ovi Kisház 1437934675985 (2)

Az óvodakezdés nagy változás a családok életében. De különböző módokon élhetjük meg ezt a korszakváltást. Néhány család már nagy örömmel várja, hogy a kisgyerek ovis legyen. Sok családban pedig muszáj elkezdeni a közösségbe járást, mert lejárt a GYES, az anyának munkába kell állnia. És léteznek olyan családok is, ahol nehezebben indul ez az új korszak: mert jó otthon lenni az anyával, ráadásul a kistesónak bezzeg szabad otthon maradni, és anyának sincs ellenére, hogy még vele van a nagy-kisgyereke…

Milyen óvodát válasszunk a kisgyermeknek? Lehet-e látni az óvodaérettség jeleit? Mik ezek? Hogyan zajlik a beszoktatás – vagy inkább nevezzük belépésnek – az óvodába? Van-e türelmi idő, vagy máról holnapra naggyá kell válni? Bárdos Andrea Waldorf-óvónő válaszol a kérdésekre.

Tamás Anna: Lehet-e látni a gyermeken, hogy lassan érett lesz az óvodakezdésre? Mit vesznek észre otthon a szülők a gyermek viselkedésén ?

Andi3Bárdos Andrea: Amikor a család társaságban van barátoknál,
rokonoknál, játszótéren, az anyuka látja, hogy a gyereke keresi más gyerekek társaságát, elmegy mellőle bátran, persze vissza is jön. Beszélget más gyerekekkel és vágyik is a társaságukra. Aztán az már azért egészen más helyzet lesz úgy is, amikor anya nélkül kell ottmaradni nap mint nap az óvodában. Az én gyerekem, például amikor elkezdtük az óvodát néhány napig boldogan indult reggel, de aztán megérezte, hogy ez most már mindig így lesz, na, akkor kezdett el sírni. Ez is gyakori. Fontos a szobatisztaság és némi önállóság is, tudjon egyedül enni, de öltözni még nem kell egy három évesnek egyedül.

Tamás Anna: És hogyan változik a kisgyermek külseje?

Bárdos Andrea: A testi fejlődésben megfigyelhető, hogy lassan eltűnnek a kerekded formák (párnás kézfejek, pocakok), kicsit megnyúlnak a kezek, lábak. A fej és test aránya is megváltozik. De vannak gyerekek, akik még öt évesen is elég kerekek és párnásak, persze magukhoz képest ők is változtak.

Tamás Anna: Tehát ott tartunk, hogy vagy látszanak már ezek a jelek a gyermekünkön, vagy nem nagyon látszanak, de muszáj elkezdeni az ovit, mert az anyának vissza kell menni dolgozni. Hogyan lehet segíteni a kisgyermeket a család mikrokörnyezetéből való kilépésben?

Bárdos Andrea:  Én azért azt gondolom, hogy három évesen jó egy kisgyereknek, ha napja nagy részét otthon, az anyukája mellett tölti. De még később is, én még kisiskolás korban is hazavinném ebéd után. Persze, ha az anyuka dolgozni megy, akkor nem sok választás van, de a gyerek szempontjából nézve az lenne a jó, ha el is kezd óvodába járni, akkor hetente kétszer, háromszor és csak délelőtt. Egy három-négy éves semmit nem fog veszíteni, ha inkább az anyukájával, kistestvérével tölti a napot. Szerintem az jó neki és nem hiszem, hogy kell több fejlesztés, mint amit a békés, boldog együttlét adni tud.

Jó lenne, ha lehetne ebben fokozatosság legalább és, hogy a gyerekek igényeiből induljunk ki! Figyeljünk arra, hogy mikor fáradt el, mikor kell egy kis pihenés! Ha jön a nagymama, vagy apa éppen hétköznap tud otthon maradni, akkor maradjon ő is otthon!

Tamás Anna: A ti óvodátokban mennyire lehet jelen a szülő a kezdeti időszakban?

Bárdos Andrea: Leülünk a szülőkkel beszélgetni, ők elmondják, hogy nekik mi a fontos, milyen élethelyzetben vannak éppen, ehhez próbálunk alkalmazkodni. Nálunk bejöhet a szülő, de nekünk is vannak kéréseink, pl., hogy amennyire lehet, maradjanak háttérben a nap folyamán, ne folyjanak bele az óvodai életbe! Jó, ha nem nyúlik nagyon hosszúra a szülő jelenléte, mert akkor nehéz onnan továbblépni. Ha óvodaérett egy kisgyerek, általában két hét elég, ez alatt az idő alatt többnyire, el lehet jutni oda, hogy szülő nélkül is ott maradjon. Nagyon különböző minden egyes belépés. Én igyekszem nyitott maradni, szinte minden nap beszélünk délután a szülővel, hogy hogyan tovább. Nekem az is szempont, hogy ne a gyerekek feje fölött beszéljünk róluk, hanem inkább délután, amikor ő nincs jelen. A kommunikáció mindig alapvető fontosságú szülő és pedagógus között, de talán ekkor a legfontosabb.

Tamás Anna: Az édesanyában esetleg ott motoszkál a kérdés az ovikezdés elején, hogy „Mi van akkor, ha sír utánam a kicsi? Hogy fogják megvigasztalni? Felhívnak-e telefonon, ha vigasztalhatatlan?”

Bárdos Andrea: El szoktam mondani a szülőknek, hogy természetes, ha egy kisgyerek ebben a helyzetben sír. Persze, hogy nehéz elválni anyától, apától. Ha a szülő biztos benne, hogy helyesen döntött azzal, hogy most óvodába adja, van bizalom az óvónő felé, akkor az a gyerek dolgát is megkönnyíti. Kicsit sír, az óvónéni ölbe veszi, a többi gyerek is vigasztalja, aztán megnyugszik. A felnőtteknek felelőssége az, hogy figyeljenek, mikor nincs jól egy kisgyerek ebben a folyamatban, akkor beszéljenek. Ha huzamosabban sír egy kisgyerek, akkor nincs jól, akkor valamin változtatni kell. Azt szoktam megbeszélni a szülőkkel, amikor első alkalmakkor hagyják ott a gyereküket, hogy legyenek elérhetőek. Ha vigasztalhatatlan a kicsi, akkor felhívom a szülőt. És ő jön. Ez nagyon ritkán fordul elő. Valóban meghatározó, hogy az anya el tudja-e engedni a gyermekét. Amikor nem tud egy kisgyerek beszokni, annak sok esetben az az oka, hogy az anya nem tudja elengedni. A másik ok a sürgetés, amikor valami miatt már nagyon be akarják adni, de ez nem a gyerek igénye. Az is nagyon nehéz. Én szeretnék a gyerekek szükségletéből kiindulni, sajnos ez elég idealisztikus ma.

Tamás Anna: Mi az előnye a vegyes csoportnak, ahol együtt vannak a kicsik a nagyokkal?

ovi belül1437935443787Bárdos Andrea: Az egyik nagy előnye, hogy mi meg tudjuk tenni, hogy egyszerre csak egy kisgyerek lép be, így sokkal nagyobb a családot körülvevő figyelem. Tényleg minden nap beszélek az anyukával, meghallgatom, megnyugtatom, tanácsot adok. Ez nagyon fontos, a kisgyereket is segíti, ha az anyát támogatom. Egész nap kiemelt figyelmet élvezhetnek a kicsik. Persze a nagyobbak bevezetik őket a szokásokba, ugyanúgy, mint a családban és ők is vigyáznak rájuk, szeretgetik a piciket, segítenek nekik. Ez nagyon szép!

***

Köszönjük Fábri Ildikó segítő kérdéseit!

További óvodai cikkek:

www.apait-anyait.hu/a-dackorszak-a-waldorf-ovono-szemevel

www.apait-anyait.hu/bardos-andrea-waldorf-ovono/

 

Vélemény, hozzászólás?