Konzultáció családi kérdésekben

Tamás Anna,
képzésben levő pár- és családterapeuta

Mielőtt a pár- és családterápia felé fordult volna a figyelmem, az Attachment Parenting International szülői programjának oktatójaként segítettem a kisgyermekes szülőknek a családdáválásban illetve a családi, gyermeknevelési kihívásokban. A párokkal, szülőkkel való találkozások során azzal szembesültem, hogy bármennyire is szeretnének szeretetteljes, türelmes, odaadó anyák és apák lenni, és ebbe beleadnak apait-anyait, mégis számos esetben ez nem megy olyan gördülékenyen, mint ahogy azt maguktól várták. Tehát fejben a szülők eldöntik, hogy például: ők aztán nem kiabálnak majd a gyerekükkel, de ez a mindennapi stressz közben mégsem mindig sikerül. Vagy akár még a dackorszakot jóval megelőzően, a kisbabájuk gondozásakor azt tapasztalják, hogy bár az anyává-, apáváválásukat, kisbabájukat várvavárták, de nemvárt kihívások nehezítik a hétköznapokat. Így aztán néha nem elegendő az edukációs program, a tájékozódás a gyermekek életkori sajátosságairól, a kommunikáció javítása az erőszakmentesség céljával, a konfliktuskezelés eszközeivel – mégis bele-belecsúsznak (csúszunk) a párkapcsolati, nevelési helyzetek régivágású, tekintélyelvű, türelmetlen megoldásaiba. Ezért elkezdtem keresni az emögött a jelenség mögött rejlő okokat, s így jutottam el a pár- és családterápiás képzésre.

Itt először önismerettel kellett foglalkoznom, úgynevezett családi önismereti csoportban. Ahol megnéztük, hogy ki-ki mit hoz a felmenőitől. Milyen szokásokat, viselkedési mintákat, ösztönös reakciókat? Mit tudunk, hogy hogy éltek a nagyszüleink és az ő szüleik? Mikor éltek az ükszüleink, milyen volt akkor a világ? Milyen – számunkra szinte elképzelhetetlen – traumáik voltak a bonyolult XX. században és előtte? És az ő sorsukon keresztül milyen hátizsákkal, útravalóval szereltek fel minket az előző évtizedek sőt századok az élet kihívásaival, a konfliktusaink megoldásával kapcsolatban? Hiszen sokszor azt vesszük észre magunkon, hogy – érthetetlen módon – egy síró, kiabáló kétéves gyerekre úgy reagálunk, hogy magunk is megbánjuk. Eszköztelennek érezzük magunkat, és nem értjük, hogy honnan jött ki az a szánkon, hogy “ne szaladj ki az útra, mert nyakon váglak”.

Az izgalmas önismereti csoport melletti elméleti és módszertani képzésen megismertük a különböző családterápiás problémákat, technikákat, iskolákat, köztük az én szívemhez legközelebb álló Érzelmekre Fókuszáló Terápiát, amiben továbbképzem magam amerikai tréner segítségével.

Szemléletem:

  • Rendszerszemlélet, azaz a családot egy rendszernek tekintjük, ahol a családtagok kölcsönösen és körkörösen hatnak egymásra. Ha valaki nincs jól, az kihat a többiekre. És ha valaki jobban van vagy fejlődik, az is felfele húzza az egész családot.
  • Transzgenerációs szemlélet, azaz az összefüggéseket több generációt felölelően keressük. Megnézzük a családfát, a genogramot, hogy milyen sok esemény, hiány, trauma érte felmenőket, ami hatással van még ma is. Természetesen keressük a családi erőforrásokat is.
  • Érzelmekre Fókuszáló Terápia (EFT): a nehézségek mögött található kötődési szükségletekre való válaszkészség javítása a cél. Az Érzelmekre Fókuszáló Család- és Párterápia a párunk és gyermekeink felé megnyilvánuló negatív viselkedésünk, dühünk, haragunk megnyilvánulásán kívül a mélyebb rétegekhez is hozzáfér. Mert a veszekedésekkor a felszínen megjelenő negatív érzelmeink és viselkedésünk alatt van a lényeg: a kötődési sérüléseink, félelmeink, igényeink. Tehát a jéghegy csúcsa az, ahogy viselkedünk, pl. elutasítóak leszünk, elfordulunk a másiktól vagy éppen piszkáljuk őt. A jéghegy oldala az a rész, amit érzünk: a frusztráció, a méreg, mert “a férjünk/feleségünk/gyerekünk már megint ezt vagy azt mondott/csinált”. A vízfelszín alatt található a jéghegynek az a része, amit nem lát a hajós, és ezek a fájdalmaink, az érzékeny sérüléseink, félelemeink, sebeink.
  • Az EFT oktatási programjának, az Ölelj át!(Hold me tight) Kapcsolatépító programnak a csoportvezetője vagyok.

Jelenleg a pár- és családterápiás képzés gyakorlati részében szupervíziós csoportban veszek részt, amit kiképző családterapeuta vezet. Itt esetmegbeszélések zajlanak. Természetesen a családok személyi adatainak megváltoztatásával.

Családsegítő központban is dolgozva találkozom sokféle élethelyzettel, párkapcsolati, gyermeknevelési nehézséggel.

Végzős, képzésben levő pár- és családterapeutaként vállalok tanácsadásra párokat, családokat, szupervízió mellett. Gyermeknevelési kihívások esetén (pl. altatási nehézségekkor, vagy ha a kisgyermek ellenkezését nem sikerül a szülőnek megnyugtatóan kezelni, bölcsödei, óvodai, iskolai, kamaszkori problémák esetén). Párkapcsolati elakadáskor, többgenerációs családi nézeteltérések idején). Budapesten, a III. kerületben, illetve dél-Pesten, a hármas metró mentén. Vagy ha a körülmények azt kívánják, akkor online verzióban is, Zoom alkalmazással.

Témák lehetnek pl.:

  • A kis- vagy nagygyermek nehezen kezelhető viselkedése otthon vagy oviban, iskolában (pl. altatási nehézségek, ellenkezés, verekedés, dackorszak, kamaszkor kihívásai)
  • Elakadás a párkapcsolatban (pl. túlterheltség, segítség hiánya, magára maradottság érzése, bizalom megrendülése, veszekedések, visszahúzódás stb. esetén).
  • Többgenerációs feszültség a nagycsaládban (pl. nagyszülőkkel eltérő nevelési elvek miatti összetűzések. “Miért kapkodod fel a babát?! Ne kényeztesd el! Miért válogathat?! Miért veletek alszik?! Miért nem vagytok szigorúbbak?! Stb.”)

További részletek, jelentkezés: info@apait-anyait.hu

Visszajelzéseket itt lehet olvasni: www.apait-anyait.hu/visszajelzesek-a-szuloi-treningekrol-beszelgetesekrol/

Médiamegjelenések itt érhetőek el: www.apait-anyait.hu/mediamegjelenesek/