Dr. Sík Ildikó: Mikor, milyen hígításokat használunk a homeopátiában?

Photo courtesy of sattva/ www.freedigitalphotos.net

Photo courtesy of sattva/ www.freedigitalphotos.net

 

A homeopátiás szerek növények, állatok, állati mérgek, ásványok hígításaiból készülnek. Nagyrészt a gyakorlati megfigyelések alapján, bizonyos gyógyszerhígításokat jobban kezdtünk használni az akut betegségekben, mint másokat. A növényi szerek, amiket a fitoterápiában is szívesen használunk, nem mérgezőek, így már kis hígításban /D2-D12/ is adhatók és hatásosak. Azok a növényi szerek, melyek növényként mérgezőek, az állati mérgek és bizonyos ásványok már csak D30, C12-es hígításban adhatók akut esetekben biztonságosan. Vannak ásványi szerek, amik a megfigyelések szerint csak D30, C12 -ben fejtik ki az elvárt hatást.

Krónikus betegség esetén, vagy amikor az akut betegség átmegy krónikus betegségbe, szívesen használunk C30-as hígításokat.

Mikor és mennyi golyót adjunk?

Általános szabály, hogy kis csecsemőnek 10 kg-ig 1 golyó, kb. 15 kg- ig 2 golyó, 15-20 kg között 3 golyó, 20 – 100 kg -ig 5 golyó adható. Más megközelítésben : 5 éves korig ahány éves annyi golyó, utána marad az öt. Vannak esetek, mikor a szer hatásának erősítése, gyorsítása szükséges, ilyenkor az adható mennyiségű golyócskát oldva, kanalanként adjuk be. Kis csecsemő betegsége esetén, ha a félrenyeléstől kell tartanunk, kis műanyag kanálnyi vízben oldjuk a golyót és lassan csöpögtetjük a pici szájába.

Mit ne adjunk?

Ne adjunk akut betegségben C200, vagy nagyobb hígítást! Ettől homeopata orvos térhet csak el.

Hányszor ismételjünk?

A kishígítású golyócskákat 1-4x  ismételhetjük, DE ha elértük a 2. ismétlésnél  a javulást, leállhatunk az adagolással. Vagy adhatunk 15- 30 percenként is golyókat, ha az állapot súlyos, de ne lépjük túl a napi maximum 4 adagot! Minél nagyobb a hígítás száma, annál ritkábban adagoljuk!

Vélemény, hozzászólás?