Fogas kérdés: hogyan segíthetünk kisbabánknak a fogzás alatt?

fogzás Zsuzsi

Dr. Sík Ildikó, homeopata-gyerekorvos válaszol Tamás Anna kérdéseire.

Tamás Anna: Hány hónapos korban várható a babánál, hogy megindul a fogzás? És meddig tart?

Dr. Sík Ildikó: Nagy általánosságban 6 hónapos kortól 24 hónapos korig nőnek ki a tejfogak. Természetesen vannak szórások. Van olyan baba, aki már 4 hónaposan kis fogacskával “dicsekedhet”. Van, akinek pedig csak 10 hónapos kora után  kezdődik a fogáttörés. A családi genetikától függ,  nem befolyásolja a szellemi érettség.

Tamás Anna: Mik az első tünetek, amikor gyanakodhat a szülő, hogy a fogzás áll a panaszkodás, rossz közérzet hátterében?

Dr. Sík Ildikó: Az első tünet gyakran az erős nyáladzás, majd a lazább, nyálkásabb, zöldes színű széklet.

Néha hőemelkedés is jelentkezik. Miután a fogzás is egy feladat a szervezet számára, könnyebben jelentkezhet ez idő tájban enyhe megfázásos betegség is.

Tamás Anna: Hogy viselkedhet a baba?

Dr. Sík Ildikó: A pici gyakran egész kis öklét szájába tuszkolja, vagy valamelyik kemény játékát viszi állandóan szájba, rágja a fogínyével. Önmaga jön rá, hogy a ” masszírozás ” csillapítja az íny feszülését.

A lazább,  savas, szagra is erősen savanyú  széklet kimaródást okozhat a  popsin.

Tamás Anna: Mi a „normális” fogzás menete, üteme? És mi számít rendellenesnek?

Dr. Sík Ildikó: Normális, ha az alsó 1-es kismetszők bújnak ki először, és szinte csak a kiskanál koccanása, vagy erősen ráharapása jelzi a fogacska kibújását. A még szopó csecsemő sajnos ilyenkor a mellet is erősen összeharaphatja.

Rendellenes, ha erős küzdelem, nappali és éjszakai fájdalmas felsírások kísérik a fogzást. Ha minden fog áttörését magas lázas betegség kíséri, amit kezelni kell.

Ha vérömleny, duzzanat erős a fog felett, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség lesz a helyi masszírozás mellett.

Tamás Anna: Mely szerek legyenek a házipatikában és  milyen hígításban, hogy a homeopátiában már jártas laikus szülők is segíteni tudjanak a gyerekükön?

Aconitum napellus D30 (C12, CH15)- ha a fogzást a hirtelen, látszólagos ok nélkül, fájdalmas sírás és/ vagy lázkiugrás jellemzi

Arnica montana D30 (C12, CH15)- ha kimondottan éjszaka jelentkező erős, fájdalmas a sírás. Megnyugtatás csak ölben lehetséges, függőleges tartásban és a baba hűvös helyet keres, ahova odaszorítja fejecskéjét.

Apis D30 (C12, CH15) kékes duzzanat a fogínyen, a baba hideg tárgyakat vesz szájba szívesen. Szoptatni nehéz, 1-1 kiskanálnyi hideg vizet elfogad.

Belladonna D30 ( C12, CH15) kellhet a lüktető fájdalomra gondolva, ha a fentiek nem segítenek.

Calcium carbonicum C12 (CH9,CH15) 2x naponta, akár 5 napon át. Nehéz, elhúzódó áttörés, amit nehezen ürülő, kemény, heti 1-szeri székletürítés kísér. Éjszaka erős, savanyú szagú izzadás jelentkezik a kicsi fején.

Calcium phosphoricum C12, (C9, C15) 2x naponta, pár napon át. Elhúzódó az áttörés szintén, de savanyú szagú zöldes székletürítés, naponta többször, mint a megszokott.  A popsi bőrének felmaródása kíséri.

Chamomilla C12 (CH15 )  visító, fájdalmas, folyamatos éjszakai sírás, elalvás után 2-3 órával kezdődően. Megnyugtatás csak  ölben, erős rázással, járkálva lehetséges. Itt is jellemző a laza, zöldes széklet.

Hőemelkedés megengedett fogzás alatt két-három napig, de magas lázas állapot, vagy hosszabb ideig tartó hőemelkedés esetén szükséges az orvosi vizsgálat!

A fogzás, mint élettani folyamat alatt is látszik, hogy mennyire egyedi lehet egy-egy panasz.

Tamás Anna, Kötődő Nevelés oktatóról itt lehet olvasni: http://www.apait-anyait.hu/kotodo_neveles_oktatas/

A homeopátiás hígításokról itt olvashattok: www.apait-anyait.hu/dr-sik-ildiko-mikor-milyen-higitasokat-hasznalunk-a-homeopatiaban/

Dr. Sík Ildikóról többet itt: www.apait-anyait.hu/dr-sik-ildiko-homeopata-gyermekorvos/