Ez az egyik kedvenc krémlevesem. Nagyon gyorsan elkészíthető, hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
Gyerekeknek szívószállal is tálalhatjuk, ha összeturmixoljuk
levesünkben a szilvadarabokat.
HOZZÁVALÓK
50 dkg nagyobb kockákra vágott, fagyasztott szilva (télen)
1 liter víz
2 dl rizstejszín
1 csapott evőkanál rizsliszt
növényi zsiradék vagy kókuszolaj
2 maréknyi válogatott, pucolt dió
6 db szegfűszeg
5 evőkanál kókusztejszín
só, őrölt fahéj
nádcukor
fél citrom leve, reszelt citromhéj (aki szereti)
ELKÉSZÍTÉS
Egy lábosban kevés növényi zsiradékot vagy kókuszolajat hevítek, és
ráteszem a kockára vágott, fagyott szilvát.
Hozzáadom az őrölt fahéjat, cukrot, szegfűszeget és a csipet sót.
Alacsony fokozaton, fedő alatt néhány percig hőkezelem. Ekkor oldódnak ki
az illóolajok a hozzáadott fűszerekből. Én itt mindig megállok, és hagyom,
hogy megteljen ezzel az illattal a lakás. Felöntöm 1 liter vízzel, és forrástól számított 3 percig főzőm.
Közben elkészítem a habarást: a rizstejszínben csomómentesre keverem a
rizslisztet, majd a leveshez öntöm folyamatos kevergetés mellett. Hozzáadok
2-3 kanál meleg levest, amivel alaposan összekeverem.
A kókusztejszínt a végén keverem a forró levesbe, hogy krémes állagú legyen.
Behabarom a levest, forralok egyet rajta, végezetül hozzáadom a citrom levét.
Utólag kedvünkre édesíthetjük még cukorral.
Pirított dió :
Nálunk azért van szükség 2 maréknyi dióra, mert mire a levesbe kerülne,
a fele elfogy…
Vágódeszkán nagyobb darabokra vágom a diót és egy serpenyőben szárazon,
közepes fokozaton lassan megpirítom. Dió hiányában a pirított fenyőmag is
finom hozzá. Jó étvágyat!