Gesztenyével mosni??? Gesztenyével mosni!!!

gesztenyeMár akkor is tátva maradt a szám, amikor a mosódióról hallottam. Mi?! Tegyem félre a jó kis mosószerem? Mossak valami dióval? Na, ne! De azért kipróbáltam, mert tetszett az ötlet. És bizony úgy is maradtam, éveken keresztül mosódióval mostam.

Aztán hallottam valami olyat, hogy a vadgesztenyét is lehet mosásra használni.

Na, ez aztán mindennek a teteje! Nem elég, hogy létezik Indiában olyan fa, aminek a termésével lehet mosni, de, hogy itthon is! Ráadásul a vadgesztenye! De hát az nem is valami különleges fa! Mindenütt ott van! Á, nem is hiszem! Nem is foglalkoztam vele, ha hallottam róla, elhessegettem. De tavaly a barátnőm is azzal jött, hogy kipróbálta a vadgesztenyét, és gyönyörűen lehet vele mosni. Akkor megadtam magam. Oké, kipróbálom, azzal semmit sem vesztek… és szerelmese lettem. Idén már alig vártam, hogy szedhessem, nézem hol potyogtak szép nagy szemek, ha nincs nálam zacskó, pakolom a retikülömbe, belül zokogok, ha látom, hogy simán összeseprik. Pedig milyen klasszul lehet vele mosni! Tényleg elég egy maréknyi, lágyítja a vizet, a ruhák puhábbak lesznek, a színük élénkebb… és csak le kell hajolni érte. Imádom!

 

Vadgesztenye mosógél:

6-8 gesztenyét megszabadítok a héjától. (A friss gesztenyénél ez könnyen megy, ha már száraz, akkor be kell áztatni pár órára.) Utána egy liter vízben főzöm 10 percig, hagyom kihűlni, majd leszűröm. Az így kapott mosógélből 4,5 kg ruhához kb. 1 dl szükséges.

Nem ajánlják a vadgesztenyét gyapjú és természetes selyemkelmékhez.

A vadgesztenye élő anyag, könnyen romlik, tehát gyűjtés után szétterítve, alaposan meg kell szárítani.

 

Júlia

Vélemény, hozzászólás?