Hasfájás reggelire

beteg gyerekID-100262242Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

 

Apait-Anyait: Tanévkezdéskor előfordul, hogy egyes gyerekeknek fáj reggelente a hasa az óvodába, iskolába induláskor. A tapasztalt szülők ilyenkor odafigyelnek az első jelekre, és jelentőséget tulajdonítanak a gyermeki lélek ilyen jelzéseire. Hiszen a nyár, a szabad tér, a jó idő után be kell menni mindennap az oviba, iskolába. Egy viszonylag szűk térbe, sok társ közé. Ilyenkor, jó, ha otthon maradhat a gyerek egy-egy pihenő napra, mielőtt felerősödnek a testi tünetek, és már muszáj otthon maradni. Milyen homeopátiás készítményekkel támogathatjuk a gyerekek testi-lelki megerősödését ebben a helyzetben?

Dr. Sík Ildikó: A hasfájás nagyon gyakran jelentkezik az “érzékeny lelkű” gyermekeknél a szülőktől való elválás miatt. Főleg, mikor első nap mennek óvodába, vagy iskolába. Jó, ha szülőként mi is végiggondoljuk, nekünk mit jelentett ez annak idején. Beszéljünk erről bátran a gyermekünkkel! Eközben bátorítsuk az új emberkék, az új dolgok megismerésére!

Ilyenkor hasznos szer lehet a Pulsatilla C12-ben reggel, indulás előtt.

Amennyiben a hasfájás minden új dolognál máskor is jelentkezett már, és itt az újdonság a fő jellemző, nem az elválás, akkor az Arsenicum album C12 egyszeri adagja este sokat jelenthet.

Figyeljük gyermekeink „fáradási szintjét”! Pl. korábban elalszik, másnap mégis fizikai szintre vetíti a fáradtságát, és a hasfájást fejfájás is kíséri.

Ilyen esetben: az Acidum phosphoricum C30 hígításban áthangolja a kisgyereket.

Ha a gyermek akkor jelzi a hasfájást, amikor már több napja jár a közösségbe és addig semmi tünetet nem észleltünk, akkor járjunk utána, milyen csalódások érték, mondott- e valaki neki valamit, ami megbántotta, nézzük át a füzeteit – talán csak nem megy olyan jól valami az iskolában! Kérdezzünk rá, mennyire hangosak a gyerekek, amihez esetleg eddig nem volt hozzászokva.

Kisgyerekkorban könnyebb testi tünetet mutatni, mint megfogalmazni, mi bánt; fáj a gyermek hasa és vágyik otthon maradni, ágyban feküdni.

A Bryonia C6 (D12) 1-2 adagja csodákat művel.

Ha az örökmozgó gyerek padban ülésre kényszerül hosszú percekig, akkor fájhat a hasa, belei felfúvódhatnak, nem tud ettől megszabadulni.

Erre: Carbo vegetabilis D30 (C12) 1-2 adag, mellette hasmasszírozás, járkáltatás, szelíd torna való.

Ha túl szoros a nadrág dereka, és a gázok beszorulnak:

Lycopodium D6 (C6) 1-2 adagja kellhet.

És nem utolsó sorban kérdezzünk rá, hogy nem éhes-e gyermekünk? Az a tapasztalatom, hogy az óvodából bekerülve az iskolába, hirtelen megnő a kicsik étvágya, és ha nem ehetnek az éhség jelentkezésekor, bizony attól is fájhat a hasuk!

A-A: Más gyerekeknek egyéb testi tünetei jelentkeznek szeptemberben, például visszatérő fülfájás. Zavaró lehet a nyári szünet után hirtelen a zárt térben az osztály zaja. Hogy segítsen a szülő a gyermeknek?

Dr. Sík Ildikó: Igen, vannak kifejezetten zajérzékeny gyerekek. S mert nem akarja a zajt hallgatni, megfájdul a füle:

ha nem mulasztja el az Aconit D30 (C12), vagy Belladonna D30 (C12) 1-2 adagja,akkor nézzen gyerekorvos a fülébe, mert ebben a korosztályban – óvodás, kisiskolás- még játékból is fülbe dughatnak valamit!

A-A: Az asztmás tünetek is sűrűbben előfordulnak ilyenkor? Beszélhetünk itt arról, hogy nehéz a sok ingerrel megküzdeni, és kifújni a levegőt, nemcsak fizikai értelemben, hanem a levegővel együtt kiadni a bent rekedt feszültséget, vagy pusztán a sok élményt?

Dr. Sík Ildikó: Igen, lehet az asztma is menekülési tünet. Sok az új dolog, amit be kell engedni. Szoktuk mondani: vegyél egy nagy levegőt és csináld. No, de ha nem megy, túl új, túl egyedül vagyok ehhez a feladathoz:

Arsenicum album D30 ( C12 ) 2x naponta 1-2 napon át itt is jó szolgálatot tehet.

A-A: Milyen egyéb jellegzetes évkezdési betegséggel találkoznak a gyermekorvosok az ősszel?

Dr. Sík Ildikó: A “nem tudok elaludni” szintén gyakran elhangzó panasz, már nem csak a kisiskolás korosztályban, hanem a nagyobbaknál, középiskolásoknál is vissza-visszatérően jelentkezik.

Kell itt életviteli tanács is: minden elektromágneses sugárzó kikapcsolása, kivitele a gyerekszobából. Nagy szellőztetés lefekvés előtt és 2-2,5 órával előbb legyen a vacsora!

Bánatra  pl., mert elment az iskolából a legjobb barátom:

Ignatia C30 1x, vagy Natrium muriaticum C12 1- 2x adható.

Vagy túl sok gondolat rohangászik a fejecskéjükben:

Arsenicum album C12 (D30 ), Coffea D6 ( C6), Gelsemium D12 (C6 ) Ignatia C 12 lefekvés előtt fél órával.

Sok természetesen a felsőlégúti betegség is az óvoda- iskolakezdéskor, a bezártság miatt.

Jobb ezeket megelőzni pl. Echinacea D6 ( D4) 1x 1 adag esténként 1 héten át, 2. héten Vincetoxin D6 szintén 1 hétig esténként 1 adag . Ezt meg lehet ismételni még a kora őszi hónapokban.

Arról, hogy mikor, melyik hígítás adandó itt olvashatunk: www.apait-anyait.hu/szerhigitas

Vélemény, hozzászólás?