A köhögés a gyógyulás része

tél 9755

 

Köhögésre milyen kritériumok, tünetek alapján választ szert egy homeopata vagy akár egy – a szelíd gyógymódban járatos, laikus – szülő? Dr. Sík Ildikó homeopata gyermekorvos válaszol.

Dr. Sík Ildikó: A köhögés reflexes folyamat. A felszaporodott váladék és / vagy a gyulladt nyálkahártya váltja ki. A szerválasztáshoz tudnunk kell, milyen a váladék, felszakad-e vagy csak improduktív a köhögés. A váladék könnyen felszakad vagy nehezen? Köhögési rohamok jelentkeznek vagy csak egy-egy köhögés? Milyen kísérő tünetek vannak: láz, nyelési gond, étvágytalanság stb.? Tehát, valójában itt is több tünetet veszünk figyelembe.

A teljesség igénye nélkül, bemutatjuk a gyakran előforduló szereket köhögési szempontból, ABC sorrendben:

A hirtelen jelentkező kruppos köhögés rekedt, száraz, fájdalmas vagy éjszaka jelentkező ugató, sípoló, lázzal járó, félelmet kiváltó megbetegedés szere az Aconitum D30/ C30. A beteg nagyon riadt, igen vörös, száraz, duzzadt mandulákkal.

A beteg híg, maró, sebesedést okozó orrfolyása hamar átmegy légszomjba, asztmás légzésbe. Váltva jelentkezik száraz és felszakadó köhögés, nyugtalansággal, éjszakai felébredéssel, köpete habzó, esetleg véres is lehet. Ilyenkor jó választás az Arsenicum album D30/ C12/ C30. Az arckifejezés itt is riadt, cianotikus, orrszárnyi légzéssel társítva.

Száraz forró torok, csiklandozó, rövid, száraz köhögés, mintha idegen dolog lenne a gégében, riasztó sípolás és a gyermek sír a köhögés előtt. Belégzéskor erősen nyögve veszi a levegőt, szapora szívveréssel, esetleg magas lázzal: itt a Belladonna  D30/ C12/ C30 lesz  a választott szer.

Éjszaka jelentkező fájdalmas, nagyon száraz, gyomorból kiinduló köhögés, ami tüdőgyulladást, asztmát, hörghurutot kísér. A mellkasát fogja a beteg, mellkasa, háta fáj közben. Minden mozgás fájdalmas, inkább mozdulatlanul fekszik, még a levegővétel is fáj. Szomjas és egyszerre nagy mennyiséget iszik. A Bryonia D6, D12, D30, C6, C12, C30 közül választhatunk a gyógyításhoz.

Rekedtség vagy hangvesztés mellkasi fájdalommal kísérve és erőszakosan lehet felköhögni a váladékot, ami rögtön visszacsúszik, nyelni kell. Az erőlködés miatt elcseppen a vizelet. Beszéd és mozgás nehézlégzést vált ki, erre Causticum D30/ C30 a jó szer.

Nagy mennyiségű nyúlós, áttetsző nyálka a torokban, ami heves, csiklandozó, kínzó, rohamszerű köhögést vált ki, ami hányásba torkollik. A köhögés periodikusan jelentkezik, egy köhögésen belül a roham fokozatosan erősödik, majd gyengül. A hideg javít a köhögésen / hideg ital, levegő / Coccus cacti D6/ D12/ C6 a választandó.

Szintén periodikusan, rohamokban, mélyről, ugatva köhög a beteg, vagy fulladással, szűnni nem akaró köhögési roham jelentkezik az esti lefekvéskor. A nappal szinte köhögés nélküli. Nyálkát majd vért hányhat a páciens. Morzsaérzés a gégében, ami csiklandozást vált ki, mély, rekedt hanggal. Erre a Drosera D6, C6 lesz hatásos.

Elhúzódó, rohamszerű köhögések, a torok hátsó részének irritációs érzékenységével, majd nagy mennyiségű váladék köphető ki. Mellkasban jelentkezhet fájdalom, gyakran télen jelentkező köhögés, ami a melegben jobb. Lehet az újszülöttek nátháját kísérő köhögés is. Itt a Dulcamara D6/ D12/ C6 segíthet.

Gyulladt gége, rekedt, vagy változó hangszín, véres köpet, kínzó, szaggató, görcsös, fájdalmas köhögésnél kellhet a Ferrum phosphoricum D12 vagy D30, C6, C12, C30. Tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás hallgatózási leleteinél is jó ez a szer.

Minden levegővételnél hangos sípolás hallható, hideg levegő belégzése köhögési rohamot vált ki. Mellkasban erős és sok a zörej, a mandulák és vagy nyaki mirigyek gyulladását kísérve, nehezen kiüríthető váladékkal. Pedig maga a váladék laza, de nagy mennyiségű, sárga. Köhögésnél, orrfújáskor, fülbe sugárzó fájdalom jelentkezik. Lehet mellette tüszős mandulagyulladás is. Erre a Hepar sulphuris D12/ C30 a jó választás.

Húzó, kruppos köhögés, tüdő felett hallható asztmatikus zörejekkel, orrban sok dugulást okozó váladék, mely néha orrvérzéssel vagy tüsszögéssel ürül. A nyelv nedves, tiszta, a hang rekedt, öklendezéssel, hányással társuló köhögés: Ipecacuanha D12 vagy D30, C6, C12, C30 a jó szer.

Az orrgyök fájdalma vagy dugult orr, tapadós, ragacsos sárgás-zöld váladékkal és ez vált ki mélyről felszakadó köhögést. Sárga, nyúlós bőséges köpetürítéskor fájdalom jelentkezhet a mellcsontban, hátban és a vállakban: Kalium bicromicum kell D12, D30, C12 hígítás valamelyikében.

Ha az orr vörös és lefelé húzódik a váladék, mely beszáradó és kellemetlenül bűzös, a nyelv lepedékes, és vagy  nyúlós nyákot köhög fel a beteg ébredéskor, emellett asztmatikus a légzés, szamárköhögés szerű, hányást is produkáló köhögés lép fel. A kiköphető váladék szigetszerű, véres, sárgászöld és igen bűzös:  Kalium carbonicum D12, D30, C12 a választandó szer.

Hörghurut, vaskos, tejszerű vagy sajtszerű váladékürülés, ami köhögés közben szinte kirepül a szájból. Krónikus torokgyulladás nehezített nyeléssel és légzéssel, esetleg még fülkürt gyulladás kíséri: Kalium muriaticum  D12, D30, C6, C12, C30 kell.

Maró, gennyes orrváladék, sebes orrszárnyak, esetleg a szemben gennyes váladék, amit rekedtség, gyors, egymást követő köhögési roham kísér éjjel száraz, nappal színes váladékürüléssel. Járás közben nehézlégzés jelentkezhet. A beteg érzi a mellkasában a váladékok bugyborékolását, a környezet pedig a “beteg szagot” a páciens körül. A Mercurius solubilis D30, C12, C30 segíteni fog.

Amennyiben könnyen kiürülő, vizes a váladék, orrban és garatban is, majd pár nap után dugul az orr, nem kap rajta levegőt a beteg, a torokban viszkető, fájdalmas, száraz pont ingerel köhögésre. A torokban mintha dugó, vagy gombóc zárná el az utat, a nyelvcsap duzzadtabb lehet és belóg jobb oldalra: ekkor Natrium muriaticum D30, C6,C12 adandó.

Éjszaka jelentkező orrfolyás, híg orrváladékkal tüsszögéssel, sárga, sűrű nappali váladékozás, amit nehézlégzés, asztmatikus légzés kísér. Ilyenkor felszakadó, de erős köhögés jelentkezik a mellkas bal oldalán, vagy a lapockák között fúró fájdalomérzéssel: Natrium sulphuricum D30, C12, C30 kell.

Gyengeséget kiváltó rohamszerű köhögés, hasogató fejfájással kísérve, felületes, esetleg asztmatikus légzéssel. A beteg a mellkasban, gégéjében kaparó érzésről panaszkodik, mintha leszakadt volna valami a mellkasában. Gyors szívverésről panaszkodhat. Gyakran kíséri gyomorpanasz a légúti megbetegedést, de ennek ellenére köhögéskor enni szeretne: erre a Nux vomica D6, D12, C6, C12, C30 lehet jó.

A köhögés erős, heves, száraz, csiklandozó, kruppos vagy asztmatikus, öklendezést kiváltó esetleg baloldali tüdőgyulladás hallgatózási leletével, vagy a rekedtséggel járó hörghurut állapotával. Torokban vattacsomóérzés van. Vagy valami más égető érzést vált ki a gégében, légutakban. A köhögés rosszabb hideg ital fogyasztásától, hangos olvasástól. A kezdeti szárazság váladékos, esetleg véres váladékos köhögésbe megy át. A Phosphorus D30, C12, C30 választandó ekkor.

Nátha, bűzös orrváladék, nyelési nehézséggel torokfájás és légszomj, reggel felszakadó és éjszaka száraz köhögés, ami fájdalmas. Ülve és nyitott ablak mellett könnyebb a köhögés, annak ellenére, hogy a szabadban átmelegedés és lehűlés miatt alakult ki, és a beteg egyébként fázós. Sűrű színes, gennyes, keserű köpet. A szívben szorító fájdalom nehézlégzéskor: Pulsatilla D6, D12, D30, C6, C12 lesz a választandó.

Ha hideg levegő belégzése a torokban csiklandozás érzését váltja ki, és ez folyamatos köhögési ingerbe megy át, fojtogató érzéssel, elalvás előtt elsősorban vagy hajnalban vagy csak nappal: Rumex  D6, C6 kell.

Nappal fájdalmas gége, fulladásérzéssel, éjjel ugató, kruppos köhögés, erre ébred fel a beteg. A nagy mennyiségű nátha nehezen szakad fel, újra és újra lenyeli a gyerek. Cukorka szopogatásától vagy hideg ital kortyolgatásától javul: a Spongia D6, C6 lesz a jó hatású.

Folyamatos, száraz, izgatott köhögés elalvás előtt, orrdugulás, olyan váladékkal, ami nem fújható ki, esetleg hörghurut vagy influenzát kísérő tünet: a Sticta pulmonaria D12, C6, C12 oldja a panaszokat.

 

A-A: Miért van az, hogy egy többgyermekes családban az egyik gyerek „elkapja” a köhögéses megbetegedést, a másik vagy a többi testvér pedig nem?

Dr. Sík Ildikó: Családon belül is más-más lehet az öröklött hajlam. A gyerekek épp lehetnek más immunállapotban, egyik éppen a fogzással van “elfoglalva”, a másik a pubertás hormonváltásaival, a harmadik a sorozatos dolgozatírással, a negyedik pedig éli világát és minden szinten egyensúlyban van. Így ő biztosan nem lesz beteg.

A-A: Magára a köhögésre úgy szokás tekinteni, hogy az a betegség egyik tünete, akár a láz. De mondhatjuk-e azt, hogy a köhögés tulajdonképpen a gyógyulást elősegítő folyamat? Miért köhögünk valójában?

Dr. Sík Ildikó: Igen, a köhögés is az öngyógyítás része, megszabadít a kórokozó ágensektől és a gyulladásos váladéktól.

Arról, hogy mikor, melyik hígítás adandó itt olvashatunk: www.apait-anyait.hu/szerhigitas

Vélemény, hozzászólás?