Kötődő Nevelés Tréning: A szívben összekötve

Magyar plakát Samantha

A Kötődő Nevelés Nemzetközi Szervezete / Attachment Parenting International (API) alapítóinak tréningje „A szívben összekötve” Budapest III. kerületében.

Vezeti Tamás Anna, a tréning oktatója, az API tagja, három tini anyukája, tanár.
A tréning interaktív: elméleti részből, egyéni és csoportos feladatokból, segédanyagokból, kisfilmekből áll össze. Összesen 9 alkalmas. Három modulból épül fel, kéthetente 2-2 órát vesz igénybe. Lehet választani csak egy-egy modult.
Érdeklődni, jelentkezni itt lehet: info@apait-anyait.hu

Óbudán kívül Szentendrén, illetve egyénileg is igénybe vehető, akár online is.

I. modul: várandósoknak, babatervezőknek:

1. A Kötődő Nevelés célja: a korai, biztonságos kötődés kialakulásának támogatása a kisbabák/kisgyermekek és szüleik között.
– Megismerjük a biztonságos és bizonytalan kötődés típusait
– Beszélünk a hagyományos ( poroszos,tekintélyelvű, büntető, kiabáló, szigorúan fegyelmező, jutalmazó…) nevelés és az alternatív nevelési módok különbségéről, hosszú távú hatásairól.

2. Készülődés a várandósságra, szülésre, szülővé válásra
– Szülőnek lenni, szülővé válni életünk egyik legszebb feladata, de egyben a legnagyobb kihívása is. Kisbabával, de már a várandósság alatt rengeteg helyzetben kell gyors döntéseket hoznunk. Érdemes
ezekre előre felkészülni, átgondolni és informált döntéseket hozni.
– Szó lesz többek között a szülési tervről, a dúla szerepéről, a gyermekágyi segítők igénybevételéről, az apa jelenlétéről…

3. A táplálásról
– Szó lesz az igény szerinti szoptatás és az órára szoptatás közötti különbségről
– Arról, hogy az anyatej nem csak táplálék és folyadékforrás, hanem gyógyít, altat, nyugtat is…
– Az éjszakai szoptatás kihívásairól
– A szoptatási tanácsadók segítő szerepéről
– Arról az esetről, ha mégsem sikerül szoptatni: hogyan lehet cumisüvegből úgy táplálni, hogy az támogassa a biztonságos kötődést

II. modul: várandósoknak, babatervezőknek, kisbabás szülőknek:

4. A válaszkész nevelésről
– Hogyan támogathatjuk a gyermekben a bizalom, empátia, szeretet kialakulását
– Hogyan közlik a babák a testi, lelki szükségleteiket?
– A totyogók érzelmi kitöréséről
– Ki a kisgyermek érzelmi szabályozója?
– Mi történik, ha egy babát sírni hagyunk?
– Az apa szerepe

5. A fizikai közelség, testi kontaktus jelentősége
Beszélgetünk a szeparáló gyermekgondozás és a testközeli nevelés különbségeiről.
– A babahordozásról
– A hordozási tanácsadók szerepéről
– A bébi masszázsról

6. A biztonságos alvás, az éjszakai gondoskodás
– Szó lesz a szeparálva altatás illetve az együttalvás különbségeiről a babára és az anyára, apára nézve.
– Mi az az alvástrénig?
– A fiatal szülők sok esetben rendkívüli módon szenvednek a kezdeti alváshiánytól, mit lehet ez ellen tenni?
– A kisbabák alvási ritmusa, alvási szokásai még eltérnek a felnőttétől. Hogyan lehet ezt össze egyeztetni a szülőkével?

III. modul: várandósoknak, babatervezőknek, kisbabásoknak, kisgyermekeseknek:

 

7. Biztosítsunk folyamatos, szeretetteljes gondoskodást a gyermekről!

– Hogyan lehet fenntartani a kötődés kialakulásának folyamatát, ha más valaki van a gyermekkel?
– A rokonok, bébiszitterek szerepe, feladata a gyermek életében
– A bölcsőde-, óvodakezdés kihívásai

8. Poroszos helyett pozitív nevelés!
– Az életkori sajátosságokat figyelembe kell venni: pl. „dackorszak” jellegzetességei
– Hogyan húzzunk határokat a hagyományos nevelési eszközök használata helyett? (Kiabálás, fenyítés, zsarolás, büntetés…)
– Konfliktuskezelési technikák alapjaival ismerkedünk meg.
– Mit jelentenek ezek a szavak: szófogadó/engedetlen gyerek? Jó/rossz gyerek? Feltétlen engedelmesség? Stb.
– Mi az önfegyelem?
– Praktikus tippeket tanulunk, hogy hogyan reagáljunk a totyogók váratlan, sírós ellenkezésére (más néven a dackorszakbeli „hisztikre)

9. Egyensúlyteremtés a családban
A Kötődő Nevelés a gyermek igényeire válaszol. Ám nem csak a gyermeknek vannak igényei, szükségletei, hanem az anyának, apának, testvéreknek is. Hogyan lehet ezeket összehangolni?
– Végigvesszük, hogy mely életterületeinken, milyen lépéseket tehetünk, hogy közelítsünk a harmóniához
– A szülőpár kapcsolatának ápolásának fontosságáról is szó lesz
– Folytatjuk a konfliktuskezelési technikákkal való ismerkedést

A tréningen intenzíven dolgozunk, ezért felnőttek részvételére számítunk. A kisgyermekek jelenléte így nem alkalmas. Szoptatott kis csecsemő támogathatja jelenlétével édesanyja részvételét.

Egy alkalom 2 órás, 4000 Ft/fő.

Skype-on keresztül kiscsoportban egy alkalom 1,5 óra és 4000 Ft. Egyéni Skype 1,5 óra, 6000 Ft.

ÚJ! A karantén miatti helyzetben lehet kérni az alapfogalmakat tisztázó alkalmat féláron vagy ingyenesen, rászorultság szerint!

Édesanyákon kívül szeretettel látunk apákat, nagyszülőket, bébiszittereket is!
A jelentkezéseket ide várjuk: info@apait-anyait.hu

A tréning oktatójáról még itt: www.apait-anyait.hu/kotodo_neveles_oktatas/

A támogató csoportokról pedig itt lehet még olvasni: www.apait-anyait.hu/kotodo-nevelo-csoportok-budapesten-es-kornyeken-2/

dackorszak kezelése

dackorszak fotó: Meleg Katalin

Számos család számára az egyik legfontosabb sarokkő a gyermeknevelésben az úgy nevezett dackorszakban jön el.

Kisgyermek korban, amikor a gyerek már felegyenesedett és jár – és ennek köszönhetően már másképp tekint a világra, mint amíg mászott négykézláb. De még nem beszél (nagyon jól), azaz szavakkal nem tudja kifejezni az érzelmeit, dühét, frusztrációját. Nem képes még az érzelemkontrollra, hiszen ennek elsajátítása ugyanúgy évekbe kerül, mint minden folyamat, amire meg kell érnie (pl. az önálló alvásra is).  A dackorszaknál kezdődik ez, de sokszor elhúzódik, megmarad nehézségnek nagyobb gyerekkorban (még akár felnőttkorban is, igaz? ).

Közben a gyerkőcök akarata is egyre jobban kezd megnyilvánulni, és bár tudjuk, hogy ennek örülni is lehetne, hiszen azt szeretnénk, hogy majdan a gyermekünk tudjon önérvényesíteni, de sajnos a mindennapokban néha elég nehéz kezelni a szülőknek az úgy nevezett „hisztit”.

A Kötődő Nevelés Nemzetközi Szervezetének tréningje, a Szívben összekötve címmel tárgyalja a várandósságot, szülést, szoptatást, altatást, majd eljut a dackorszakig is. Ezen az alkalmon koncentráltan a dacolás, ellenkezés, kiborulások kezeléséről van szó. 

Tehát ezen a kisgyermekkori ellenkezés kezelését tárgyaló kurzuson szó van a hagyományos, tekintélyelvű, poroszos nevelésről. Azaz azokról a megnyilvánulásokról, amelyek reflexből jönnek a mai szülőknek, hiszen ők is így nevelkedtek, tehát beszélni fogunk a kiabálás, megszégyenítés, fenyegetés, zsarolás, túlzó jutalmazás jelenségeiről. És arról is, hogy ezek helyett milyen pedagógiai módszerek állnak rendelkezésre egy magát eszköztelennek érző szülőnek, aki szakítani akar a beidegződésekkel. Megismerjük a határkijelölést, a rugalmasságot, az elterelést, a pozitív fegyelmezés alapjait, és a konfliktuskezelési módokba is betekintünk, az Erőszakmentes Kommunikációba (EMK) és Gordon módszerébe is belekóstolunk. Lesz filmvetítés és feladatmegoldás, interaktív együttlét.

A tréning ONLINE is elérhető, egyénileg vagy kiscsoportban.

Online kiscsoportban 4000 Ft/alkalom, online négyszemközt pedig 6000 Ft/alkalom. 

ÚJ! A karantén miatti helyzetben lehet kérni az alapfogalmakat tisztázó alkalmat féláron vagy ingyenesen, rászorultság szerint! Írjon, akinek most szüksége lett rá!!!

További információ, bejelentkezés: info@apait-anyait.hu

A teljes tréning program itt olvasható: http://www.apait-anyait.hu/kotodo-neveles-trening-a-szivben-osszekotve/

Az oktató, Tamás Annáról itt lehet olvasni: https://www.apait-anyait.hu/kotodo_neveles_oktatas/

Visszajelzések tréning résztvevőktől: 

”  Számomra több olyan információt tartalmazott a dackorszakról szóló találkozó, amellyel kicsit könnyebb más “szemüvegen” keresztül látni a dackorszakos kisfiamat, mint eddig. Sajnos nagyon gyorsan elrepült a másfél óra, de elmeséltem a férjemnek a találkozón tanultakat, és ma már mindketten alkalmaztuk is a gyakorlatban. Így, hogy betekintést kaptunk a programba,csak ajánlani tudom másnak is! Nagyon tetszett, hogy minden eszközt példákon keresztül is bemutattál, ami könnyebbé tette azok megértését és elsajátítását, így nem száraz információt kaptunk, hanem tényleg a mindennapokban is alkalmazható tippeket. Ezen kívül nagyon szimpatikus volt, hogy fordítottál arra időt, hogy egy kicsit minket és a helyzetünket is megismerd, ezzel személyesebbé tetted a találkozót.” Kiss Ágnes

“Tamás Annával a BabaMama Expón találkoztunk először. Előtte már a kisgyermekes barátnőimtől hallottam foszlányokat a kötődő nevelésről. Viszont az Expón elhangzott részletes tájékoztatónál már tudtam, hogy ez a nevelési vonal áll legközelebb hozzám, és mindenféleképp szeretném elvégezni a Szívben összekötve c. tanfolyamot! Akkor még a terhességem legelején voltam. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy leendő édesanya mind mentálisan, emocionálisan és fizikálisan is legyen felkészülve az anyaságra (már amennyire tőlünk telik 😊) Anna számomra tökéletes segítséget nyújtott a kétségeim leküzdésében, magabiztosságot adott mind szakmailag, mind pedig emberileg. Bármikor megismételném a kurzust, nagyon sajnálom, hogy olyan hamar a végére értünk. Az már biztos, ha a jövőben elakadnék a nevelésben, mindenképp Annától kérnék ismét segítséget!” Diana