A BabaMama Expo kötődő nevelő standja

BabaMama Expo Kötődő Nevelő Stand

BabaMama Expo Kötődő Nevelő Stand

 

A kötődő nevelés (attachment parenting) szemléletének bemutatására is mód volt a 2018. november 16-18. között, az idén 12. alkalommal megrendezett, 27 000 fő által látogatott BabaMama Expón, ahol 168 kiállító jelent meg.

A Kötődő Nevelés Nemzetközi szervezetének/Attachment Parenting International (API) ajánlásait ismerhették meg az érdeklődő várandós párok, kisgyermekes szülők.

Az igény szerinti szoptatás (ISZSZ), a babahordozás, az éjszakai gondoskodás, a válaszkész nevelés, azaz a kisbaba igényeire való gyors reagálás, a fizikai kontaktus az anyával, apával, mind segítik a korai biztonságos kötődés kialakulását a gyermek és édesanyja majd édesapja között.

A családok támogatására, oktatására az Attachment Parenting International alapítói, könyvet írtak, illetve összeállítottak egy szülői oktatási programot, a Szívben összekötve címmel (Attached at the Heart). A program hazai oktatója, Tamás Anna pedagógus és három tinédzser édesanyja ismertette az Expón a tréning anyagát.

AP stand babaval mamavaljpg

A tapasztalatok szerint a kötődő nevelés, mint életforma, gyermekgondozási gyakorlat nem csak ahhoz járul hozzá, hogy a csecsemő, kisgyermek igényeit könnyebben sikerül összehangolni az anya és az apa igényeivel – például a  kezdeti táplálási, alvási nehézségek leküzdésében, a háztartás megszervezésében, a lakásból való kimozdulásban, a szociális elzártság elkerülésében és az  utcán való közlekedésben. Hanem jótékonyan hat tehát a közeli testi-lelki kapcsolatra, a kötődés kialakulására. S ez a felnövekvő gyermek életében hosszú távon is bizonyítja majd, hogy az első időszakban megalapozott bizalom (az, hogy a gyermek nincs magára hagyva az önmaga által nem megoldható helyzetekkel, kielégítendő igényeivel), egy életre szóló útravalót biztosít ahhoz, hogy a gyermek magabiztos, kiegyensúlyozott, a környezetével és  a világgal is együtt érző, együttműködő, felnőtté váljon.

Köszönet az Édesanyák Szakértői FB csoportnak és a Bababarát szállások FB csoportnak a médiatámogatásért. Fülöp Juditnak és kollégáinak valamint azoknak a szervezőknek, akik a  BabaMama Expón való megjelentetéssel támogatták a kötődő nevelés elterjedését Magyarországon!

A szívben összekötve c. szülőknek szóló tanfolyam

A szívben összekötve c. szülőknek szóló tanfolyam

A Szívben összekötve c. tanfolyamról további info itt: www.apait-anyait.hu/kotodo_neveles_tanfolyam/

Az API alapelveiről itt lehet olvasni: www.apait-anyait.hu/a-kotodo-neveles-8-alapelve/