Magunkról

Az Apait-anyait … egy családi magazin. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2014-ben nyilvántartásába bejegyezte internetes újságként.

A családi élet kérdéseiről cikkezünk: a gyermekvárástól és szüléstől a szoptatáson és babakoron át, egészen a kamasz évekig. Egyszóval a gyermeknevelésről diskurálunk. Vagy inkább a gyerekekkel való életről. Mert ugye ők is nevelnek minket: tükröt tartanak, önismereti útra „térítenek” bennünket, a szüleiket.

A lap szerkesztői nagycsaládos anyák. És Az Apa is szerkeszt persze! De azon túl, hogy három, négy gyerekkel sok ismeretre, élettapasztalatra lehet szert tenni, vannak szakértőink: bába, homeopata, pedagógus. Az ő véleményüket kérjük ki, úgy, ahogy az életben is.

Célunk az Apait-anyait családi magazinnal az, hogy a leendő és a már gyakorló szülőknek, nagyszülőknek, nevelőknek egy helyre gyűjtsük azokat a szokványostól némiképp eltérő megközelítéseket, melyek középpontjában a gyermek áll. Így, cikkezünk -többek között – a következő témákban:

A gyöngéd születés gyakorlatában a bábák és segítőik a doulák kísérik, és nem vezetik a szülést s így a babát és a mamát.

A babahordozással a csecsemő és akár a nagyobbacska gyermek testközelben tud maradni az édesanyjával, egy kicsit úgy, mint a születés előtt. A hosszan-tartó, igény szerinti szoptatás a testen kívül a lelket és a kapcsolatot is táplálja.

A szelíd gyógymódok (pl. a homeopátia) a testi tüneteken kívül az egész embert veszi figyelembe a gyógyszer kiválasztásában.

Olvasmányokat, szempontokat szeretnénk kínálni azoknak, akik keresik az új (bár néha ősi) utakat a gyermekvárás, szülés, gyermeknevelés területén.

“Apámtól kaptam alakot,
s azt, hogy komolyan élek,
anyuska víg kedélyt adott,
hogy szívesen meséljek.”

(Goethe, Vas I. ford.)

Szerkesztő: Tamás Anna (Tannya)

Anna portré 2015 március honlapra 0013

Háromgyerekes anya vagyok, ez a hivatásom. Ebbe adok bele apait-anyait. Nap mint nap. A maradék időmben szerkesztem a magazint. Régebben dolgoztam lapkiadóban és Public Relations-ügynökségnél, mint menedzser. Még régebben elvégeztem az ELTE Bölcsészkarát és PR-diplomát szereztem a Külkereskedelmi Főiskolán.

A “gyeses” éveket nem szellemi leépülésnek éltem meg – mint azt néha hallani a kismamáktól. Ellenkezőleg: módom volt elmélyülni a gyermekvárás, szülés, majd a gyermekgondozás, -nevelés gyakorlatán túl az elméleti megközelítésekben is. Mit, hogyan lehetne a “legjobban” csinálni (ez persze egy nem létező kategória), hogy a gyerekemnek minél jobb legyen?! Megismertem sok irányzat képviselőjét, szakembereket. Az ő tudásukat szeretném megosztani az olvasókkal! Szeretnék a lappal hidat képezni a bábák, homeopaták, szoptatási tanácsadók, pedagógusok és a szülők, nevelők között!

Munkatárs: Balku Júlia
JúliaA családom az alap. Hatan vagyunk, mint a hópehely ágai: apa, anya,
és a négy gyerek. Kapcsolódunk a centrumban, onnan ágazunk szét a világ felé.
Az én feladatom, hogy ez az egység megmaradjon és szép formájú legyen.
Boldogan teszem.

Jó volt tanulni iskolákban, diplomát szerezni természettudományi karon, nagyvállalatnál dolgozni, alternatív pszichológiai intézet munkatársa lenni. Sokat merítettem, épültem ezekből is. A legintenzívebb fejlődést mégis az adja, hogy családanya vagyok. Innen jönnek a legnehezebb és a legszebb feladatok, és itt adódik a legtöbb lehetőség önmagam nemesítésére.

 

Munkatárs: Tamás Ágnes

ági

Vélemény, hozzászólás?