Gyakoroljunk vagy fára másszunk a nyári szünetben?

Image courtesy of chrisroll/ www.freedigitalphotos.net

Image courtesy of chrisroll/ www.freedigitalphotos.net

Apait-anyait (A-A): A nyári szünet közeledtével felmerül a szülőkben, hogy mi lesz a nyár programja a nyaraláson kívül. A  Waldorf-pedagógusok nyárra nem szoktak gyakorolni való feladatot adni a gyerekeknek csak ajánlott olvasmányt.

Glück Mária, Waldorf-pedagógus, nyelvtanár: A nyári szünet a gyermekek számára a pihenést, kikapcsolódást jelentse! Én sem szoktam gyakorolni való feladatot adni a nyári szünetre, s még a kisebb szünetekre sem.

A-A: Hogyan működik a tanultak emésztése?

Glück Mária: A tanultak emésztése azon alapul, hogy a tanár milyen mélységben tudta átadni év közben a tanulnivalót. Szeptemberben, az ismétléseknél a gyermekek többségénél előjönnek azok az ismeretanyagok, amire tudunk építeni a következő tanévben.

A-A: Tehát nem ajánlott a nyarat munkafüzetekkel tölteni. Helyette milyen tevékenységek azok, amik a gyerekfejlődését szolgálják, és ezzel az év közben megtanultak feldolgozását?
Glück Mária: Annyit szoktam kérni a gyermekektől, hogy szépítsék a füzeteiket, rajzolgassanak, olvasgassák az idegen nyelven irt meséiket, de ezt semmiféleképpen nem teszem kötelezővé. És ha esetleg külföldön járnak, bátran használjak a tanultakat!!!

 

Vélemény, hozzászólás?