Szénanátha vagy nátha?

mogyoró virágzás

mogyoró virágzás

Apait-anyait: Kedves Doktornő! Honnan lehet tudni, hogy a gyerekünknek allergiás szénanáthája van és nem egy sima,megfázásos náthája?

dr. Sík Ildikó: Az allergiás nátha gyógyulási ideje tovább tart, mint a sima nátha. Ha megfigyeljük, feltűnhet, hogy tavaly is ebben az időben volt gyerekünk náthás.

Az allergiás nátha gyakran maró érzést, és/vagy viszketést vált ki a felsőlégút nyálkahártyáján, esetleg a szemekben is. Tavasszal, az arra érzékenyeknél, allergiát kiváltó lehet a mogyoró, éger, fűz-, nyár-, nyír-, kőris-, ciprus-, tisza- fa. Tehát ennek figyelembe vételével is tudjuk, hogy ez a nátha valószínűleg allergiás szénanátha.

Apait-anyait: Egyáltalán, más homeopátiás szerek jönnek szóba a szénanátha kezelésekor, mint a nátháénál?

dr. Sík Ildikó: Nagyon gyakran a megfázásos  és az allergiás nátha kezdeti szerei ugyanazok lehetnek.

Apait-anyait: Milyen szempontok, tünetek szerint válasszuk ki a megfelelő gyógyszert?

dr. Sík Ildikó: A homeopátiában a meglévő tünetek diktálják, hogy mit válasszunk, itt is, mint minden betegségnél . (Gyakoriság szerint) tavaszi náthákra a következők adatók:

Vizes orrfolyásra, orrdugulásra, mely az orr nyálkahártyán égető érzést vált ki, nyugtalansággal, tüsszögési rohamokkal, az orrnyálkahártya csiklandozás érzésével: Arsenicum album C12, (D30, C30 ) lehet a szer. Gyakran féloldalas az orrdugulás, jellemzőbben a jobb oldalon. Tünetei periodicitást mutatnak. A hidegre rosszabbodás lép fel és a meleg (étel, ital, szoba) javító hatású. Az orrdugulást viszont semmi nem enyhíti.

Az orrban csiklandozó, viszkető érzés erős könnyezéssel és duzzadt, vörös szemhéjszélekkel állandó krákogással, torokviszketéssel. Váltakozik az orrdugulás és az orrfolyás: erre Sabadilla D6, ( C6, C12 ) lesz a jó szer. Minden tünet a szabadban rosszabb. A váladékok nem maróak, periodicitás itt is van és a meleg minden szinten javít.

Bőséges szem és orrváladék, szemhéjödémával, tüsszögés és bőrtünetek (papulosus és vesicularis kiütések) is kísérik: ekkor a Galphymia C6, (C12, D30) lesz a választandó szer.

A Nux vomica reggel heves, görcsös tüsszögési rohamokkal indítja a napját, híg, vizes, nem maró orrfolyással, ami szabad levegőn orrdugulássá változik. Rosszabb a szél minden formájára, szagokra, hidegre. Jobb melegre ( ital, takaró ) mozgásra és nedves időre.

Vizes, nem maró, híg orrfolyás bő könnyezéssel, mely a szemhéjszéleket is kimarja, reggelente köhögés felköhöghető váladékkal. Ront rajta a napfény, szél, meleg, zárt tér és javít a hűvös, a sötét és a szabad levegő: itt Euphrasia D6 (C6, D12 ) kell.

Híg , maró orrfolyás dugulás érzéssel, a szagérzés elvesztésével, az orrszárnyak és felső ajak bőrének kimaródásával  Ammonium muriaticum  C12 ( D30 ) kell. A páciensnek állandó orrfújási kényszere van, de az eredmény nélküli. Szabad levegőn javul, reggel mindig rosszabb.

Gyakori heves tüsszögés, híg, orrszárnyat is felmaró orrfolyás, erős könnyezéssel, mely nem maró, de égő, viszkető Allium cepa  D6 (C6,12 ) lesz a hatásos. Kísérheti ugató köhögés, homloküregi fejfájás. Rosszabb napfényre, meleg szobában, szélre, virágportól, javul hűvös szobában, vagy szabad levegőn.

Amikor a szemviszketés az erősebb, vörös, ég és dörzsölni kell: Pulsatilla D6 ( C6, D12 ) lesz a szer. Orrdugulás is jelentkezik, de csak meleg helyiségben, ellenben szabad levegőn folyik, de nem irritáló az orrváladék. Rosszabb a szem este, meleg szobában, javul szabadban, hideg vizes arclemosástól.

Viszketés, csiklandozás érzése az orrban, szájpadon, torokban, emiatt állandóan dörzsöli, túrja az orrát, nyála maró, nyitott szájjal lélegzik az orrdugulás miatt. Rekedtség és kiszáradt ajkak jellemzik az Arum  triphyllum pacienst , C6 ( D12, C12 ) hígításokat érdemes kiválasztani. Rosszabb hidegben, hideg szélben, vízszintes helyzetben, meleg esetleg enyhíti.

 

A homeopátiás szerek hígításáról itt lehet olvasni: http://www.apait-anyait.hu/dr-sik-ildiko-mikor-milyen-higitasokat-hasznalunk-a-homeopatiaban/

Vélemény, hozzászólás?