Szoptatási nehézségek kezelése homeopátiával

szoptatási nehézségek gyógyítása

A fotóért köszönet Meleg Katalinnak

A szoptatási nehézségek kezelése nagyon fontos, hogy elakadás, fájdalom esetén is kaphassa a kisbaba az anyatejet, ami a legmegfelelőbb táplálék számára. Előnyei: steril körülmények között, megfelelő hőmérsékleten, az életkornak megfelelő összetételben, mindig a megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre. Pszichésen pedig nagyon jó kapcsolatteremtő anya – baba és baba – anya között.

Az anyatej nemcsak étel, ital, hanem fájdalomcsillapító, vitamin, „altató” és „nyugtató” a baba számára. Ám néha szoptatási nehézségek léphetnek fel. A szoptatási tanácsadó igénybevétele mellett – aki megmutatja a helyes szoptatási technikákat, segít jól mellre helyezni a babát – a homeopátiás gyógyszerek is segíthetnek. A homeopátiás kezeléséről a több mint 40 éve gyógyító Dr. Sík Ildikó homeopata gyermekorvost kérdeztük.

Kedves Doktornő! A múltkor az anyatej szaporítás szereiről volt szó. Arra az esetre, ha az igény szerinti szoptatás dacára nem elég az anyatej, illetve, ha a szoptatási tanácsadó is a homeopátiás szereket javasolja.

http://www.apait-anyait.hu/anyatej-serkento-homeopatias-szerek/

Előfordul viszont az is, hogy hiába az igény szerinti szoptatás (ISZSZ), tehát, hogy a baba nem 3-4 óránta szopik, hanem amikor jelzi, hogy szüksége van rá, és így is túl sok a tej. Ez is szoptatási nehézségek közé tartozik, hiszen akkor feszül a az anyamell, nem üríti ki a baba. Ilyen esetben mit tegyünk, milyen homeopátiás szert vegyünk be?

Dr. Sík Ildikó: Első lépésben minden szoptatás előtt kis mennyiséget ki kell fejni. Csak annyit, hogy a baba könnyebben vegye a bimbót a szájába, ezáltal könnyebben is szopik, tehát nagy valószínűséggel ki is üríti.

Ha van a közelben olyan hasonló korú csecsemő, akinek több tejre lenne szüksége, lehet a felesleges tejet odaajándékozni megfelelő higiénés szabályok betartásával, mert az anyatej jó táptalaj, befertőződhet, megsavanyodhat.

Amennyiben napi 50- 100 ml felesleg van, mert a baba még nem állította be a mennyiséget, érdemes mélyhűtőben pár adagot lefagyasztani. Ez a kisebb mennyiség jól fog jönni, mikor valamiért egyszer-egyszer nincs elég tej. Vagy amikor a hozzátáplálás elindul, könnyebben hozzászokik a baba a zöldségekhez, ahhoz anyatejet adva.

Ha mindezek mellett, még mindig marad elég tej, anyatej gyűjtő felé is lehet fordulni. Védőnők ebben nagyon segítőkészek, előírás szerinti vizsgálatokat és a gyűjtést megszervezik.

Apait-anyait: Van, aki nem szeretné fenntartani a túlzott tejtermelést azáltal, hogy kifeji és továbbadja az anyatejet, hanem csökkenteni szeretné a mennyiséget, hogy beállhasson a baba igénye szerinti mennyiség termelése. Ebben mi segíthet? 

Amikor csak kevéssé akarjuk csökkenteni az anyatejet:

 • Urtica urens C12 vagy CH9 hígítás 1-2 napon át, amíg a megfelelő mennyiséget eléri, de nagyon óvatosan, nehogy végleg elapadjon.
 • Lac caninum D30 vagy C12 vagy CH15 véglegesen elapasztja a tejet, amit csak akkor szoktunk javasolni, ha a mama betegség miatt nem szoptathat, illetve, ha olyan gyógyszert kell szednie huzamosabb ideig, amit a baba nem kaphat. Az anyatejbe minden gyógyszer átmegy.

Apait-anyait: A szoptatási nehézségek egyik kellemetlen tünet szokott lenni a szúró mell. Ebben mi segíthet?

Dr. Sík Ildikó:

 • Arnica montana C30/CH30. 1-2 adag, ha szoptatás alatt az utófájások igen erősek és mellette a tejutak szúrása jelentkezik.
 • Croton tiglium C 30/CH30 1-2 adag elégséges, amikor szoptatás alatt kifejezetten csak az emlő szúrása elviselhetetlen, mellben és az egész mellkasban a lapockákig kisugárzóan.
 • Pulsatilla D30/C12/CH15

szoptatáskor olyan erős fájdalom a mellben, a mellkasban, hogy a kismama sírásban tör ki és így szoptatja a babát. Esetleg 2-3 napon át is szükség lehet rá.

 • Phytolacca  C12 vagy D30/ CH15fájdalmas, igen kemény, hideg mellek esetén. Egy vagy mindkét mellben tapintható kemény csomók, melyek elmozdíthatóak, a mell feszül,  a hónalji nyirokcsomók is gyulladtak, oda  sugárzik a fájdalom. A mellbimbók berepedtek, véres lehet az anyatej. Napi 2x ajánlott a panaszok fennállásáig.
 • Silicea C30/ CH30

kell, ha a mellben igen erős szúrás jelentkezik a szoptatás alatt, kisugározva egészen a méhig és berepedezett a mellbimbó.  1-2 x naponta a panasz elmúlásáig.

Apait-anyait: Berepedezett mellbimbóra sokszor a bimbóvédő eszközt szokták ajánlani a szoptatási nehézségek leküzdéséhez. Ez bizonyos szempontból hatékony, csak mellékhatása lehet, hogy a pici baba szopási technikáját megzavarja, ugyanúgy, mint a cumi, a cumisüveg. Milyen homeopátiás gyógyszer segíthetjük helyette a berepedezéseken?

Dr. Sík Ildikó:

 • Castor equi D6/CH5

amikor a mellbimbó berepedezését olyan erőteljes fájdalom kíséri, hogy a ruhától is szabadon kell hagynia a szoptató mamának az emlőket, érdemes minden szoptatás után 1-1 adagot bevenni, míg a panasz fenn áll. A javasolt bimbóvédő ilyenkor nem használható, mert annyira duzzadt és érzékeny a mell egésze, hogy nem kivitelezhető semmilyen segédeszköz.

 • Graphit C30/CH30

napi 1x, amikor a bimbó és körülötte a mirigyek is fájdalmasak, a berepedezés véres- savós, könnyen atópiás dermatitis alakul ki a mellek bőrén. Szintén a panaszok fennállásáig kell csak szedni.

Apait-anyait: Ha stressz éri a szoptatós anyukát, pl. költöznek, és nem tud megfelelően figyelni a szoptatás sűrűségére és technikájára, akkor – és egyéb okokból is – kialakulhat a kellemetlen mellgyulladás. Ez az egyik legsúlyosabb szoptatási nehézségek közé tartozik. Mi gyógyítja ezt a fájdalmas problémát?

Dr. Sík Ildikó:  

érdemes megpróbálni kifejni,  hideg borogatással 5-10 percig a fájdalmat enyhíteni és minél előbb szoptatni, ha ez nem sikerül, akkor kellhet:

 • Arnica montana C30/CH30

az emlő fájdalmas, duzzadt, hozzáérni is rossz, a fájdalom az egész testben kisugározhat

 • Belladonna D30/C12/CH15

amikor nem ürül ki teljesen a szoptatáskor az emlő, a baba még gyengén szopik, nem jelez kellő időben, stb. Könnyen begyulladhat és lüktetve fáj , kemény és piros az egész mell.  Naponta 2x, de még hatásosabb, ha a napi adagot 2 dcl tiszta vízben feloldja a mama és napközben elkortyolgatja, minden korty előtt 5x megkeverve. Magas láz kísérheti.

 • Bryonia C12/ D30/C30/CH15/CH30

hígítás valamelyike kell, mikor a mell kőkemény, a ruha hozzáér fájdalmas, de fejni lehet. Láz is jelentkezhet.  A szoptató kismama egész nap csak feküdne, egyedül szeretne lenni.

 • Bellis perennis C30/CH30/C200

1-1 adag naponta, ha a mellgyulladást szeptikus láz kíséri, a hasi szervek fájdalma a mellfájdalommal együtt jelentkezik.  A mama nagyon fáradt, csak feküdni szeretne. Mellében a visszerek áttetszően megduzzadhatnak.

Apait-anyait: Néha előfordul, hogy az édesanyának antibiotikumot adnak. Folytathatja ettől még a szoptatást?

Dr. Sík Ildikó: Nem, mert a gyógyszerek átmennek az anyatejbe. Ilyen esetben jön jól a lefejt, lefagyasztott anyatej.  A felolvasztás, melegítés mindig 40 fokos vízfürdőben történjen. Micro tönkreteszi az anyatejet.

De vannak egyedi esetek is, amikor orvosával konzultálva, kivételesen gyógyszerrel is szoptathat az anya.

Apait-anyait: A baba szájában található szájpenészt hogyan lehet meggyógyítani?

Dr. Sík Ildikó:

Borax D6/C6

Mama és baba is kapjon belőle. Mama 3x naponta, a baba napi 1x

Apait-anyait: Milyen egyéb házi gyógymódok, praktikák segíthetnek a szoptatáskor?

Dr. Sík Ildikó: Az úgy nevezett szoptató golyók (recept alább), zenehallgatás, nyugalom.

Ha a mama szívesen hallgatott bizonyos zenéket a várandóssága alatt, szoptatáskor is hallgathatja nagyon halkan, a baba felismeri és nyugodtabban szophat.

Testhelyzet lehet fekve, ülve – itt is egyéni a kellemesebb helyzet.

Vannak csecsemők, akik csak kiegyensúlyozott, nyugalmi helyzetben, csak rájuk figyelve tudnak szopni. Gondoljuk végig: mi is szeretjük, ha táplálkozásaink alatt nincs zavaró körülmény!

Tejfokozó lehet, ha szoptatások mellett, alatt, előtt a kismama eszik és iszik. Természetesen nem a mennyiség, hanem a minőség fontos ilyenkor.

Azok a csecsemők, akik igény szerint szophatnak, körülbelül a 3-4. hétre beállítják saját étkezési ritmusukat. Érdemes figyelni rájuk.

Anyatej csökkentő az erős fizikai munka, az agresszív fogyókúra!

Szoptató golyó összetétele (több fórumon szerepel) eredetileg  Ravi és Carola Roy könyvében:

 • 250 g búza
 • 150 g árpa
 • 100 g zab
 • 1 maroknyi cashudió
 • 150 g vaj
 • 150 g nádcukor

Elkészítése: a gabonákat finomlisztté őrölve addig pirítjuk, míg aranybarna nem lesz a liszt, ehhez adjuk a vajat, ha az elolvadt mehet a cukor. Amikor ezek egyneművé keveredtek kb. 10 másodperc alatt, levesszük pici vizet adunk hozzá – így golyókat formálhatunk a masszából, amíg meleg.

Kapcsolódó cikkeink a csecsemőkori problémák homeopátiás kezeléséről:

http://www.apait-anyait.hu/hasfajas/

http://www.apait-anyait.hu/fogas-kerdes/

http://www.apait-anyait.hu/a-lazrol/