Szülés és születés a gyermekorvos-homeopata szemével

Jókay Rita szülés 207

Dr. Sík Ildikó gyermekorvos-homeopatát Tamás Anna arról kérdezte, hogy több évtizedes szakmai tapasztalata alapján mennyire tartja meghatározónak a születés körülményét a gyermekek későbbi egészségére.

Dr. Sík Ildikó: A szülés, a születés természetes élettani folyamat. Normális körülmények között semmiféle beavatkozásra nincs szükség. Minden természetestől eltérő történés nyomot hagy a gyermek tudatában. Hogy ez mennyire jelentkezik drámai tünetekkel a baba fejlődése során, függ a tudatos odafigyeléstől, neveléstől és a társadalmi hatásoktól. Időben észrevéve kell dolgozni az átélt sérüléseken.

Apait-anyait: Gyermekorvosként megközelítőleg 2000 újszülötte volt a körzetében. Mit tapasztalt a Doktornő, hogy hat a természetes szülés, illetve a sok műszeres beavatkozásos szülés az életútra?

Dr. Sík Ildikó: Ha egészséges a mama és ellenőrzött a várandósság, hagyni lehet a normális szülési folyamatot, nem kell beavatkozni. Az így született babák kiegyensúlyozottak, anya-baba-papa-testvér kapcsolat jól alakul, az adaptáció a földi élethez problémamentes.
Ha rendellenesség( ek)re derül fény, szükség lehet orvosi beavatkozásra, ami átélt “élményként” a mamában, babában lelki szinten nyomot hagy. Ilyen szituáció lehet a hirtelen császármetszés szükségessége, vagy a kézi rásegítés, oxigén terápia stb. Az átélt, megélt , természetes folyamattól való eltérés minimum elégtelenség érzésként rögzül. Csalódottság kísérheti végig a gyerek életét: „nem tudok, nem vagyok képes segítség nélkül élni, teljesíteni”.

Apait-anyait: A Doktornő több mint 40 éve gyermekorvos. Tapasztalata alapján látszik-e egy kisbabán, hogy beavatkozásmentesen, természetes körülmények között született?

Dr. Sík Ildikó: Igen, nagyon is látszik. Azok a babák, akik természetes úton, harmonikus háttérrel, csendes odafigyeléssel születtek, mindig könnyen vizsgálhatók, az újszülött statusz felvétele nem stresszként él bennük. Nem tiltakoznak, hamar lehet velük kontaktust kialakítani. Akiknél drasztikus történések voltak, azok a babák a vizsgálat alatt szinte végig feszes testtartásban vannak, gyakran segítségkérő sírással küzdenek.

Apait-anyait: Milyen jellegzetes jegyei vannak, ha a szülés-születést vezették és nem kísérték, ha beavatkozás-beavatkozást vont maga után? Mi látszik ilyenkor az újszülöttön? És egy nagyobb gyermeken?

Dr. Sík Ildikó: Lehet anatómia eltérés, pl. koponyadeformáció, cyanózis, aluszékonyság, vagy épp felfokozott idegrendszeri izgalmi állapot a babánál. Sírógörcs, elkeseredettség, depresszió a mamában. A nagyobb gyerekeknél elhúzódó felső légúti betegségek jelentkeznek gyakran. Pszichésen nyugtalanság, viselkedési, beilleszkedési problémák, sérült kapcsolatok kiépítése fordulhat elő.

Apait-anyait: A homeopátia sokat tud segíteni a gyermek állapotán. A homeopata először is felveszi az anamnézist (a korelőzményeket, az életút eseményeit kérdezi). Ezek után hogyan fog hozzá a megfelelő szer kiválasztásához?

Dr. Sík Ildikó: A klasszikus homeopátiában fontos a totalitás. A tüneteket súlyozni kell, repertorizálni és ennek alapján tudunk szert találni .

Apait-anyait: Körülbelül hányféle szer közül választhat a homeopata a gyógyszerkiválasztásához?

Dr. Sík Ildikó: Ma kb. 4000 szer van forgalomban a világon és további gyógyszerpróbák után nőni fog ez a szám.

Vélemény, hozzászólás?