Szülés Kanadában

Knadai bába1 sm2_5168-14-14__gallery-large

Photo courtesy of the Association of Ontario Midwives, http://www.aom.on.ca/

Marzieh Rostam Kanadából, Torontóból látogatott Magyarországra. Szakmája angolul: midwife, amit egyetlen szóval nehéz lenne lefordítani, mert a magyar terminológiában két szakmát, működést takar. Kanadában azonban a független bábaság és a kórházi szülésznőség együtt-, egyben működik.

Találkozásunkkor arra kértük Marzieh-t, magyarázza el nekünk ezt a kanadai harmóniát!

 

Marzieh Rostammal Tamás Anna és Dr. Németh Móni beszélgetett

Marzieh Rostam, bába, szülésznő

Marzieh Rostam, bába, szülésznő

Marzieh Rostam (M. R.): Kanadában a midwifery képzés egy 4 éves egyetemi program. Elvégzése után válik valaki bejegyzett szülésznővé vagy bábává, registered midwife lesz, kap egy működési engedély számot. Így jogosult lesz szülés kísérésre mind otthon mind kórházban. Egy körzetben három kórházzal áll szerződésben.

Apait-Anyait (A-A): Magyarországon különválik a két szakma: a kórházban szülőket szülésznő látja el, az otthonszülőket pedig független bába. Hogy van ez nálatok?

M.R.: Ha alacsony rizikójú a várandósság, akkor a szülő nő dönthet arról, hogy hol kívánja világra hozni a gyermekét: otthonában vagy kórházban, így a midwife egyszerre független bábaként és szülésznőként kíséri a szüléseket. Az összes szülésnek kb. 40%-a történik otthon ebben a torontói körzetben. Otthonszülés esetén a lakásnak 20 perc autóútra kell lennie a kórháztól.

A midwife írhat fel receptre gyógyszert is: pl. antibiotikumot. Az anti-D oltást szükség esetén beadhatja otthon is. Saját rendelője van, és több kollégával egy szakmai körben dolgozik együtt.

A-A: Hányan vagytok egy torontói terület ellátására?

M.R.: Toronto egyik körzetét hatan együtt látjuk el. Párban dolgozunk, az egyikünk egy héten keresztül 24 órán át van ügyeletben, tehát éjjel-nappal hívható szüléshez. Addig a kolléga a gyermekágyasokat látogatja otthonukban vagy a kórházban. A következő héten cserélünk a szolgálatban.

Photo courtesy of the Association of Ontario Midwifes http://www.aom.on.ca/

Photo courtesy of the Association of Ontario Midwifes http://www.aom.on.ca/

A-A: A várandósságtól a gyermekágyas időszakig kíséritek az anyát és a gyermeket. Milyen sűrűn találkoztok?

M.R.: A várandósság alatt kb. 10 alkalommal találkozunk a kismamával. Az első időkben 4 hetente, a 28. és a 36.  hét között 2 hetente, a 36. héttől pedig hetente.

A-A:  A várandósság hányadik hetéig lehet az otthonszülést választani?

M.R.: Otthon szülni a várandósság 42. hetéig lehet. Utána életbe lép az ú.n. informed choice, azaz hogy az anyát tájékoztatjuk a túlhordás veszélyeiről és a lehetséges kockázatokról, majd ő dönt, hogy még vár-e a spontán, otthoni szülés megindulására, vagy bevonul a kórházba.

Komplikációmentes szülés esetén a kórházból 3-4 órával a szülés után távozhat az anya és a babája.

A-A.: Hogyan történik a gyermekágyas időszak kísérése?

M.R.: Még az első napon kimegyünk a család otthonába, majd a 3. és az 5. napon. A szülés után a 6. héten az anya keresi fel a rendelőt, ezzel véget ér a gyermekágyas kísérése.

A-A: Milyen szakmai szövetségetek van?

M.R.: A szövetségünk az Association of Midwifes (AOM) Pl. ügyvédet biztosítanak, esetleges peres ügyekben.

Évente 10 hónap a munkaidőnk és 2 hónap a szabadság. A fizetést az Egészségügyi Minisztérium adja, az ellátás az anyák részére ingyenes.

 

A szülő anyát kliensnek vagy nőnek nevezik, illetve anyának. Nem terhesnek. Ez a szavakon túl, a szemléletet is tükrözi, hogy hogyan is tekintenek az asszonyra. Ez Kanada!

További információ: http://www.ontariomidwives.ca/

Vélemény, hozzászólás?