Születésünk ritmusa – ahogy Bóna László homeopata látja

Fotó: Gere Katalin

Fotó: Gere Katalin

A szülést-születést körüljáró cikksorozatunkban  Bóna László felfogásának bemutatásához érkeztünk. A több mint két évtizedes gyógyítói tapasztalattal rendelkező homeopatát, harminc szakkönyv szerzőjét Tamás Anna kérdezte az élet indulásának kérdéséről.

Apait-anyait: Hogy rögtön a közepébe vágjunk: az egyik legizgalmasabb dolog, amit szoktál mondani az előadásaidon és a könyveidben az az, hogy a születésünk mikéntje, módja visszaköszön, megjelenik a mindennapi viselkedésünkben. Mondanál néhány tipikus példát?

Bóna László: A születésünk egy ritmus, ezt a jól ismert, meghatározó ritmust ismételgetjük az életünkben, akár szeretnénk, akár nem. Ez számunkra meghatározó jelentőséggel bír, végigvisszük az életünkön, mint egy fejünkben zúgó kiűzhetetlen dallamot. Ott zeng minden pillanatunkban, de ha bármilyen apró változást vagy döntést érzékelünk, azonnal felerősödik ez a ritmus, mintha egy dramaturg írná a következetes folytatást. Akit császármetszéssel kivettek, mielőtt végigment volna az úton, az a való életben is elindul otthonról, de akár a jól ismert úton is elakad és segítséget hív, hogy ne egyedül menjen tovább. Ha vásárol, egy ideig telepakolja a kosarát, de egy ponton kétségbeesik, és segítséget kell kérnie a döntéshez, hogy hogyan tovább. 

Aki nehezen indult el a születésben, nehezen hagyja el később is otthonát, mindent kitalál, tesz-vesz, míg kilép az ajtón, el is késik mindenhonnan, még ha időben is indul.

Aki elakadt a szülőcsatornában, beszorul a liftbe is, az alagútba is, nem ér át az úttesten a túloldalra és fél a hídon átmenni. Aki belerobbant a világba gyorsan és kíméletlenül, ugyanígy fog törekedni döntéseiben és életfordulóiban a változtatásra. Ki mint él, úgy születik. És fordítva.

Apait-anyait: Hú!!! Szerencsére nem „kell” így maradni örök életre! Van segítség. Ha foglalkozik valaki a saját születésével, akkor van remény a változtatásra, és létezik eszköz, módszer, aminek a segítségével  meg lehet haladni ezeket a mintákat, egyszer csak az életút alatt. Hogyan gyógyíthatók a homeopátia segítségével a születés-körüli traumák? Hogy választ ehhez szert a gyógyító?

Bóna László

Bóna László

Bóna László: Többféle homeopátiás gyógyítói koncepció létezik, van klinikai homeopátia és van egyénre szabott, alkati, klasszikus homeopátiás gyógyítás. A klinikai homeopátia is jól tudja oldani sok milliói ember kezelésének évszázados tapasztalatai alapján jól bevált homeopátiás szerekkel. Az alkatinak nevezett kezelés viszont nem csak magát a traumát oldja, hanem mindazokat az egyéni, személyre jellemző problémákat, amelyek a trauma következtében az adott embernél kialakultak.

Apait-anyait: Milyen a viselkedésmintázata, vagyis a szokásai egy sima lefolyású, békés körülmények között született embernek?

Bóna László:  Nehezen fog mit kezdeni az agresszióval. Azt hiszi talán, hogy nem is kell agresszió az élethez. Persze, ha „túl békés” volt ez a szülés. „Szerencsére” az ilyen nagyon ritka. Ha mégis békésre sikerült a szülés, tudhatjuk, hogy egy békítő feladatokkal megbízott ember érkezett. Aki, habár nem tud mit kezdeni az agresszióval, pont így fogja jól érezni magát. És ha támadások érik, kénytelen lesz békés eszközökkel harcolni a békéért.

 Apait-anyait: És milyen az, ha valakinek traumatikus volt a születése? Pl. nagyon hevesen, rohamosan zajlott le?

Bóna László: A heves, rohamos születésben nagyon erőteljes az önkifejezés, aki így születik, bizonyára nagyon akar lenni. Biztos sokat tud majd mondani arról, miért is jó annyira lenni. Persze születése után egy darabig elviselhetetlenül éber lesz, és később fel lehet ismerni benne, hogy persze „hiperaktív”. Ő meg nem érti, hogy a többiek miért nem élnek ezzel a nagy életenergiával, miért nem vele jönnek, miért ellene vannak. Miért akarják elbizonytalanítani a lassan születettek abban a döntésben és cselekvésben, ami nála már előbb kész van, mielőtt még felmerül egy kérdés.

 Apait-anyait: Hogy jutottál el a születés és a későbbi viselkedés közötti összefüggés megállapításához?

Bóna László: Nagyon sok embert hallgattam végig mintegy két évtizeden keresztül arról, hogy mi a problémájuk, és mindig megkérdeztem, hogyan születtek, ha tudják. És persze ennyi év alatt megismertem olyanokat is, akiket a születésüktől fogva ismerek, és most már akár gyerekük van. Úgyhogy arra a kérdésre is sejtem a választ, hogy úgy szül-e valaki, ahogy őt szülték.

Apait-anyait:  De ha foglalkozik valaki a saját születésével, vagy a leendő szülésével, akkor itt is van mód arra, hogy elvágja azt a bizonyos szálat, és másképp szüljön, mint ahogy esetleg született. Szerinted milyen egy „jó” születés? Hogyan van jelen a szülést kísérő szakember ilyenkor?

Bóna László: A jó születés az a születés, ami a legkevésbé van kívülről befolyásolva, irányítva, szabályozva. Amely engedi az adott egyes embert a valahonnan – tudj’ isten honnan – hozott, saját ritmusa szerint megszületni.

Bóna László könyveiről többet itt: http://www.visvitaliskiado.hu/bona_laszlo_m_35

Vélemény, hozzászólás?