Terhesség, vagy várandósság?

várandósság

Szerző: Tamás Anna,az Attachment Parenting International kötődő nevelés oktatója

A várandósság időszaka, ahogy a nevében is benne van: várakozás az új élet világra jöttére. Ez jó esetben egy nagyrészt boldog állapot, de, néha, vagy sokszor nehézségek is adódnak. Nem mindenkinek könnyű egy kisbabát kihordani: fizikailag is megterhelő lehet és lelkileg is igénybe veheti a leendő anyát.

Így a terhesség szavunk is önmagáért beszél: teher-teher-teher. Hányok, émelygek, kövér lettem, álmatlan, aggódó, nyugtalan.

Esetleg rettegek a szüléstől, hogyan fog kiférni, kibírom-e a fájdalmat, egészséges lesz-e a baba, stb. Ha mindez még a munkahelyén történik a kismamával, akinek ugyanúgy kellene továbbdolgoznia, mint azelőtt, csak egy kicsit megváltozott külsővel, akkor a munkahelyi stressz sem teszi könnyebbé a 9 hónapot. És főképp nehezíti a lelki felkészülést a szülésre és az anyaságra. Merthogy minden meg fog változni hamarosan: mi a fontos és mi nem, ami eddig olyan fontosnak tűnt. Átértékelődik az élet.

Ahogy Alanis Morissette kanadai énekesnő mondta, valahogy így: a kisbabám születésekor megszületett az a nő is, aki mindig is szerettem volna lenni.

A mai társadalmi elvárások a nők felé, az általános értékrend nem könnyíti az anyává válást. Nem divat a vénuszi alkat, a celebektől azt olvashatjuk, hogy milyen diétával érték el még a gyermekágyas időszakban – persze ez ma már egy alig-alig létező fogalom – azt, hogy beleférjenek a lánykori farmernadrágjukba…

A várandósság hónapjai lehetőséget adnak a kismamának, hogy testileg-lelkileg készüljön a nagy “kalandra”, a szülésre, a szoptatásra, a gondoskodásra.

Ennek megsegítésére 2018 őszétől az Attachment Parenting International tanfolyama a kötődő nevelésről elérhető lesz Budapesten is. Friss információk itt, az oldalon lesznek. Érdeklődni, jelentkezni itt lehet: info@apait-anyait.hu

Tamás Anna

Vélemény, hozzászólás?