Tiltás, nemet mondás helyett

Photo courtesy of digitalart, www.freedigitalphotos.net

Photo courtesy of digitalart, www.freedigitalphotos.net

Folytatjuk a TILTÁS és NEM-et mondás alternatíváiról szóló cikkünket. Megkérdeztük Novák Ágnes konfliktuskezelési tanácsadó, Gordon-módszer trénert is, hogy milyen érzés lehet a gyerekeknek sűrűn NEM!-eket hallani a szülőtől, nevelőtől.

Apait-anyait: Az előzőekben egy iskolai szituációról volt szó, arról, hogy a Waldorf-pedagógus miképpen váltja ki a folyamatos tiltást. www.apait-anyait.hu/nemet-mondas/

Mikor segít, és mikor árt a gyerekünknek, ha nemet mondunk neki?

Novák Ágnes: Amikor a gyereknek a világ megismerésére tett kísérleteit a szülő – legtöbbször jó szándékkal – nem engedi, félve a következményektől: Pl. “Ne mássz oda, le fogsz esni!” Vagy: “Nem szabad végighúzni az ujjad a kerítésen, mert koszos leszel!” – azok közé a tiltások közé tartozik, amelyekkel nem támogatjuk a gyerekünk fejlődését. Ilyen esetekben a szülő dolga, hogy ott legyen és elhárítsa az esetleges veszélyt, ami sok esetben túlzó.

Milyen következménnyel jár a sok tiltás? Ha valaki gyerekkorában túl sokszor ütközik a NEM!-ekbe?

Novák Ágnes:A túl sok tiltás eredményeként a gyerek elbizonytalanodhat, és akár felnőttként is félni fog belevágni új dolgokba, mert nem bízik önmagában.

A-A.: Mit lehet akkor tenni a tiltás helyett?

Novák Ágnes: Kicsi gyereknél sokkal célravezetőbb és kevésbé időigényes is úgy alakítani a környezetét, hogy minél kevesebb tevékenységet kelljen megtiltanunk (pl. konnektorok bedugózása, értékes tárgyak elpakolása, stb.).
Használjuk akkor a nem-et erőteljesebben, ha a gyerek viselkedésével azt jelzi, hogy nem világosak számára a határok, vagy tágítani akarja őket, ám mi ezt még korainak, vagy a próbálkozását elfogadhatatlannak tartjuk! Ilyenkor határozottan és lehetőleg kedvesen mondjuk el, hogy mit gondolunk, vagy mit várunk el, és ha ez alkudozáshoz vezet, akkor célszerű a nem-et is elővenni. Pl.:

Gyerek: Este én is meg akarom nézni a sorozatot, amit minden gyerek néz az osztályban!
Szülő: Rossz, hogy kimaradsz belőle, amikor a többiek beszélgetnek róla.
Gyerek: Igen, mindenki ismeri és beszél róla, csak én nem.
Szülő: Lefekvés előtt mi nem TV-zünk, hanem olvasunk és beszélgetünk, mert akkor pihentetőbb lesz az alvásunk. Felvesszük a filmet és holnap délután megnézzük együtt.
Gyerek: De én most akarom és nem holnap délután!
Szülő: Most nem! A lefekvés előtti, esti TV-zés elfogadhatatlan számomra.

A diákoknak szóló konfliktuskezelésről itt lehet még olvasni: www.apait-anyait.hu/a-konfliktuskezeles-tanitasa-diakoknak/

Kötődő nevelés csoportok, konzultáció, tréning: http://www.apait-anyait.hu/kotodo_neveles_oktatas/

Vélemény, hozzászólás?