Visszatekintés a Kötődő Nevelés oktatásra 2019-ben, tervek 2020-ra

Kedves Anyák és Apák, akik beleadnak apait-anyait!

Visszatekintve az Óévre, az alábbiak történtek a Kötődő Nevelés oktatásának, népszerűsítésének területén, az Attachment Parenting International segítségével Magyarországon.

Januárban a Budapest 3. és 4. kerületi és a szentendrei-szigeti támogató csoportokban a biztonságos és bizonytalan korai kötődés jellegzetességeiről beszélgettünk.

A gyermekgondozási és –nevelési alapelvekről: a szülői válaszkészségről a kisbaba jelzéseire, az igény szerinti szoptatásról, a testkontaktus jelentőségéről, így a babahordozás módjairól, az éjszakai gondoskodásról, majd a totyogóknál a pozitív fegyelmezés eszközeiről, a kommunikációról a dacoló kisgyermekkel, a konfliktuskezelésről és az egyensúlyteremtésről a családban.

Kötődő nevelő csoport Bp 3. ker.
Kötődő nevelő csoport Bp. 3. ker.

Februárban Budakalászon is elindult a Kötődő Nevelő csoport, amiről a TV Budakalász Híradója is beszámolt. http://www.apait-anyait.hu/kisfilm_kotodo_neveles_csoportrol/

Egy stúdióbeszélgetésben pedig arról kérdeztek, hogy mindennel készülhet a kismama már a várandósság alatt, ami a kisbabája kötődésének kialakulását támogatja. http://www.apait-anyait.hu/mire-keszuljon-a-varandos/

Februárban még egy nagyon izgalmas, jövőbe mutató programot sikerült megszervezni: a Regionális Waldorf Gimnázium projektnapján, ahol a hagyományos tanítási nap helyett különböző foglalkozásokkal, életterületekkel ismerkedhettek a gimnazisták, én a Kötődő Nevelés alapjairól tartottam egy délelőttöt, interaktív beszélgetéssel, filmvetítéssel és a közeli művelődési házban kisgyermekes szülőkkel való ismerkedéssel, ahol a babysitterség, gyermekgondozásról, -nevelésről való szülői elképzeléseket egyeztettük a diákok lehetőségeivel.

Babysitterek és szülők találkozója

Tavasszal a csoportokban leginkább az anyai igények összehangolása a család szükségleteivel volt a vezető témánk. Majd ehhez kapcsolódóan a kommunikáció a családban, a konfliktuskezelési technikákkal való ismerkedés.

Májusban a Születés Hete országis rendezvénysorozatán a Kötődő Nevelés nemzetközi Szervezetének képviseletében Óbudára és Komáromba kaptam meghívást.

Komárom, Mag-ház

Májusban a TV Budakalász stúdiójában az Egyensúlyra törekvés a családban volt a beszélgetés témája: http://www.apait-anyait.hu/2482-2/

Júniusban a Gyermeksziget Egyboglya sátrában találkoztun az érdeklődő szülőkkel:

Gyerek Sziget, Óbuda

A nyári szünet után az újraalakuló csoportokban a szülés, születés körülményiről beszélgettünk és ezek hatásáról a kisbabakori időszakra.

Lóvereny téri Művelődési Ház Kötődő Nevelő csoport
Bp. 4. ker. Lóvereny téri Műv.ház

Októberben a szakmai programokban gazdag Babahordozási Konferencián Prof. Dr. Bagdy Emőkével egyeztettünk a Kötődő Nevelés Nemzetközi Szervezetének hazai tevékenységéről, a támogató csoportokról és a Szívben összekötve című szülői tréningről, aki támogatásáról biztosította a programokat:  „Nagyon örülök, hogy egyre többen vagyunk a kötődő nevelés hívei. Gratulálok Annának, aki rátette ennek képviseletére az alkotó életidejét! Minden kismamának szeretném a tudomására hozni, hogy a hordozás csodákat művel, meghosszabbítja az intrauterin fejlődést, pótol és fejleszt, az érzelmi életet alapozza meg.” –írta az apait-anyait.hu FB oldalán.

Prof. Dr. Bagdy Emőke és Tamás Anna
Prof. Dr. Bagdy Emőke és Tamás Anna

Novemberben a BabaMama Expo, Kötődő Nevelő Standján képviselhettem a nemzetközi szervezetet. Ez azért nagy megtiszteltetés és szakmai lehetőség, mert a 14. alkalommal megrendezett kiállítást 23 000 fő látogatta, és 200 kiállító között kaptunk bemutatkozási lehetőséget és standot.

BabaMama Expo 2019, Papp László Sportaréna
BabaMama Expo, Papp László Sportaréna

Decemberben egy állami intézménybe kaptam meghívást, egy Pomázi bölcsödébe, ami óriási megtiszteltetés. Itt a szülői est témája a dackorszak kezeléséről beszélgettünk a szülőkkel és a modern, melegszívű pedagógusokkal.

A 2019-es évben kiemelt válaszadóként kötődő nevelést érintő anyai kérdésekre válaszoltam az Édesanyák szakértői FB csoportban.

Tervek 2020-ra:

  • Továbbra is találkozunk a művelődési házakban a Kötődő Nevelő Csoportokban a szülőkkel és a babákkal.
  • A  Szívben összekötve /Attached at the Heart Tréningen intenzíven tanítani a kötődő nevelés elméletét és gyakorlatát. Kéthetente 2 órában. Kiemelt téma lesz a 2020-as évben is a kisbabák altatása, alvása és a későbbi dackorszak kezelése konfliktuskezeléssel, válaszkészen, pozitív fegyelmezési eszközökkel.
  • Kispapáknak, édesapáknak indul csoport munkaidő utáni tréning időponttal.
  • A kisbabásoknak, messze élőknek folytatódnak a Skype-os beszélgetési lehetőségek négyszemközt illetve csoportos videótréning/webinárium formájában, ahol a Kötődő Nevelés Nemzetközi Szervezetének programját a Szívben összekötve c. tréninget vesszük át.

2020-ra is kívánok sok erőt a babaváráshoz, háborítatlan szüléshez, a gyermekágyas időszakhoz. Szeretetteljes, békés körülményeket a türelmes kisgyermeknevelés kihívásaihoz!

Tamás Anna, pedagógus, a Kötődő Nevelés Nemzetközi Szervezetének tagja és oktatója, három tinédzser anyja

A várandósok, szülők érdeklődését, jelentkezését a következő e-mail címen várom: info@apait-anyait.hu